Vijesti Društvo Nastavljena saradnja sa udruženjima iz Srbije: Članice UŽ Derventa u posjeti Zlatiborskom...

Nastavljena saradnja sa udruženjima iz Srbije: Članice UŽ Derventa u posjeti Zlatiborskom okrugu

0

Uz podršku Ekumenske inicijative žena iz Omiša, Udruženje žena “Derventa” organizovalo je studijsku posjetu Ženskom centru Užice, Zlakusi i Sirogojnu, s ciljem razmjene iskustava u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i ekonomskog osnaživanja žena.

Žene iz Dervente prenijele su svojim kolegicama primjere dobre prakse i rezultate projekta „Jačanje institucionalnog i socijalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje u BiH”, koji je podržan od Ambasade Kraljevine Holandije.

Obje organizacije su se složile da osnaživanjem institucija kroz multisektorski rad zajednički i osnaženi mogu rješavati problem nasilja.

Tokom trodnevne posjete  članice Udruženja žena i žene liderice i aktivistkinje iz mjesnih zajednica derventske opštine imale su priliku da se upoznaju i razgovaraju s kolegicama iz Užičkog okruga  o položaju žena u Srbiji i BiH, ženskim pravima, a posebno o postupanju sa počiniocima  i žrtvama nasilja u porodici, saopšteno je iz Udruženja žena Derventa.

Ženski centar Užice je udruženje građana osnovano 1988. godine, s ciljem da se u lokalnoj zajednici podigne svijest o položaju žena i da se one same aktiviraju u ostvarivanju sopstvenih prava i ekonomskom osnaživanju. Proizvode promo torbice od recikliranog materijala, suvenire, kecelje i nude usluge šivanja, a zaradu od prodaje koriste za plate zaposlenih, nabavku repromaterijala za proizvodnju i investiraju u razvoj Udruženja.

Zajedno sa ženama iz Ženskog centra realizovale smo radionicu “Ekonomskim osnaživanjem žena do smanjenja nasilja” na kojoj su usvojeni zaključci da se u oblasti prevencije nasilja treba više pažnje posvetiti radu sa nasilnikom, primijeniti isti psihosocijalni tretman i za nasilnike kao i za žrtve nasilja kako bi se problem nasilja sistemski riješio, stoji u saopštenju.

Na kraju posjete ove organizacije su napravile zajednički akcioni plan o saradnji koja bi se u budućnosti proširila i na institucije obje lokalne zajednice.

Drugog dana posjete obišle smo žene iz Zlatuse i upoznale se s njihovim radom. One se veoma uspješno bave grnčarijom što im omogućava da se ekonomski osnaže. Trećeg dana studijske posjete posjetile smo žene iz Sirogojna koje su poznate u regiji, a i šire, kao pletilje čiji se proizvode izvoze u cijeli svijet, kažu u UŽ Derventa.

Iz ovog udruženja ocjenjuju da su ovakva iskustva i kontakti veoma dragocjeni za budući rad.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here