Vijesti Kultura i obrazovanje Naučiti djecu da misle: Direktori ustanova na konferenciji “Obrazovanje za 21. vijek”

Naučiti djecu da misle: Direktori ustanova na konferenciji “Obrazovanje za 21. vijek”

0

Na juče održanoj konferenciji “Obrazovanje za 21. vijek”, među 200 nastavnika, vaspitača i profesora, učestvovali su i direktori derventskih predškolskih i osnovnoškolski obrazovnih ustanova Gordana Simić (vrtić “Trol”), Elvira Miljić (OŠ “19. april”), Maja Petković (OŠ “Todor Dokić”)  i Željko Stjepanović (OŠ “Đorđo Panzalović”).

Predavanje prosvjetarima održali su profesor Ranko Rajović, na temu “Savremeni tokovi u vaspitno-obrazovnom procesu”, te Matea Markić Vučić iz SPARK-a, na temu “Stem – juče – danas – sutra”.

Prof. Ranko Rajić i direktorica Gordana Simić

Stručnjak za razvoj inteligencije kod djece Ranko Rajović istakao je da funkcija obrazovnog sistem mora biti da nauči djecu da misle, pri čemu vrtići moraju biti važne obrazovne institucije.

Djecu moramo ispitivati tako da kod njih pokrećemo misaone procese od malena, jer ih tako spremamo i za školu, koja mora mijenjati metode rada, kaže Rajović.

On je pojasnio da djeca, uglavnom, uče napamet, ponavaljajući lekcije i po nekoliko puta, što za mozak skoro da i ne postoji.

Prema njegovim riječima, svaka upisana generacija učenika malo je slabija od prethodne dvije, motorički, sa slabijom pažnjom, opštim znanjem i siromašnijim rječnikom.

Moramo nešto promijeniti, jer takva djeca dolaze u školu i ne mogu da sjede i pišu, pa će svaka reforma obrazovanja pasti u vodu, jer naša djeca nemaju kognitivne sposobnosti kao mi, ne mogu da zadrže pažnju, navodi Rajović.

On je pojasnio da nisu za to krive samo nove tehnologije, već više faktora.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u partnerstvu sa OKC Banjaluka, uz podršku Američke ambasade.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here