Vijesti Društvo Nejasnoće u pravilniku usporavaju adaptaciju porodilišta

Nejasnoće u pravilniku usporavaju adaptaciju porodilišta

1

U vanbolničkom porodilištu u Derventi i dalje je privremeno zaustavljen rad do ispunjavanja uslova za njegovo otvaranje i funkcionisanje, a kada će početi s radom još se ne zna, potvrdio je “Nezavisnim” Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja Derventa.

Ima dosta nejasnoća u tom pravilniku o otvaranju i u uslovima za otvaranje porodilišta i puno toga se tamo traži. Kada će radovi biti završeni nisam siguran, pogotovo što nisu detaljno razjašnjeni minimalni neophodni uslovi za rad porodilišta. Moraćemo sačekati formiranje Vlade RS i novog ministra zdravlja ili ako ostane stari ministar, pa da razjasnimo neke dileme, istakao je Šaran.

Prema njegovim riječima, po novom pravilniku i standardima za otvaranje porodilišta potrebni su neki novi uslovi, poput operacione sale i slično.

Mi smo 30. oktobra zaustavili rad porodilišta i ušli u rekonstrukciju prostora i opreme da bismo ispunili uslove. To usaglašavanje će trajati narednih mjeseci i smatram da ćemo naći rješenje te da porodilište neće biti trajno zatvoreno, ali ono što je neupitno je da moraju biti ispunjeni uslovi u skladu s pravilnikom, kazao je Šaran.

Dodao je da nisu spremni na bilo kakve rizike te da su onog trenutka kada su vidjeli da ne ispunjavaju uslove u skladu s novim pravilnikom o otvaranju zatvorili porodilište i krenuli u rekonstrukciju i adaptaciju.

Vidjećemo kada će sve biti gotovo, ali nadam se brzo, naveo je Šaran.

A, kako je ranije rečeno, uslove prema novom pravilniku će, osim Dervente, morati ispuniti i vanbolničko  porodilište u Prnjavoru.

Nezavisne

1 komentar

  1. Просто је несхватљиво да сви заједно нисмо свјесни важности Болнице и породилишта.
    Умјесто да се покрене акција на цијелом подручју града Дервенте, да се прикупе средства од правних лица, од физичких лица, од Општине, од одборника и осталих донатора добре воље , сједимо и гледамо нијемо као да није у питању град у којем живимо.
    Мене је лично срамота због чињенице да наше труднице морају да иду у Добој, БањаЛуку или не знам ни ја гдје по 80-160 километара само за један озбиљан порођај.
    Остаћете без младих због тога и за 20,30 година постати обична сеоска касаба која није вредна помена а камо ли Болнице или породилишта…прст на чело!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code