Vijesti Kultura i obrazovanje “Nešto kao sreća” dio programa prestižnog festivala “Masukini dani”

“Nešto kao sreća” dio programa prestižnog festivala “Masukini dani”

0

Dramski studio JU Narodna biblioteka „Branko Radičević“ ima ogromnu čast i zahvalnost da nastupi na 45. Masukinim danima, jednom od najstarijih i najeminentijih pozorišnih festivala u Srbiji, na kojem ćemo se predstaviti komadom „Nešto kao sreća“, kaže Siniša Tešanović, rukovodilac studija.

Na ovom festivalu nastupiće velika glumačka i rediteljska imena iz Srbije poput Ljiljane Stjepanović, Mine Lazarević, Radeta Marjanovića, Dejana Cicmilovića, Đurđe Tešić, Jelene Đokić, Viktora Savića, Slobode Mićalović, Vuk Kostić i ostali, kao i profesionalni i amaterski teatri i to pozorište na Terazijama, pozorišta „Slavija“, „Teatar na brdu“, „Teatar 011“, te Narodno pozorište iz Beograda, te mnoga druga.

Samo ovo da se uzme u obzir, stavlja naš Dramski studio na visok nivo kulturne baštine i samim tim opravdava povjerenje predstavnika grada, kao i naše vjerne publike. Nastup na Masukinim danima je jedan ogroman značaj za naš studio, narodnu biblioteku, grad Derventu, a možemo slobodno reći i za Republiku Srpsku s obzirom na to da smo na ovom festivalu jedini predstavnici kulture iz naše države, naglašava Tešanović.

Pored likovne kolonije Pokajnica, Masukini pozorišni dani su najdugovječnija, kontinuirana manifestacija u Velikoj Plani, a nosi ime po zavičajnom međuratnom pjesniku, prevodiocu, operskom, baletskom i pozorišnom kritičaru Velimiru Živojinoviću Masuki.

Njegov najveći doprinos pozorišnoj umetnosti i stvaralaštvu ogleda se u osnivanju i evropeizaciji repertoara više nacionalnih kuća, poput Narodnog pozorišta u Beogradu, u Skopju i Nišu. Njemu zahvaljujući mnoga publika je prvi put gledala Šekspira, Molijera, Strindberga.

Njemu u čast, Masukini pozorišni dani punih 45 godina nastoje da maksimalno harmonizuju odnos profesionalnog i amaterskog dramskog stvaralaštva, dovodeći pred odnegovanu planjansku publiku vrhunce sa oba pozorja.

Dervenćani će nastupiti pred samo zatvaranje festivala, 9. decembra, a potom, već u ponedjeljak (11. decembra) ugostiće kolege iz Prnjavora sa predstavom „To nisam ja“, a sedam dana kasnije i izvesti premijeru novogodišnje predstave „Crvenkapa i lijeni vuk“ po tekstu Save Škobića.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here