Vijesti Magazin Ni zatvaranje granica nije bila prepreka: Etno selo „Eden“ i Derventa spojili...

Ni zatvaranje granica nije bila prepreka: Etno selo „Eden“ i Derventa spojili ljubitelje bordoške doge – FOTO

1

Epidemija virusa korona “ispričala” je brojne priče, najčešće one tužne, potom neke koje su pokazale veličinu istrajnosti i hrabrosti ljudi, a jedna od onih lijepših desila se upravo u Derventi, tačnije u etno selu “Eden”.

Ni opasnost od virusa ni ne tako davno zatvaranje granica sa susjednim Srbijom i Hrvatskom nije spriječilo ljubitelje prvenstveno prirode i životinja, neopterećenih političkim i religijskim razlikama, da upravo u poznatom derventskom turističkom odredištu spoje svoje ljubimce – velike bordoške doge.

Kako za nas granice ne postoje, istražili smo zanimljive destinacije koje su nam pružale sve što volimo i tako smo pronašli divno etno selo “Eden”, opisuje uzgajivač i sudija na specijalizovanim domaćim i međunarodnim izložbama ove rase Milovan Mrdak.

Mi iz Srbije nismo mogli ući u Hrvatsku, a ni naši prijatelji iz Zagreba u Srbiju, tako da se Bosna nametnula kao idealno rješenje. Došli smo da uparimo psa i da se dobro družimo, razmijenimo iskustva, ali i da sklopimo prijateljstva koja možemo iskoristiti za dobrobit naših ljubimaca. Ovdje smo našli mnogo više od toga, naglasio je Mrdak.

Tokom dvodnevnog izleta ljubitelji ove rase pasa su uživali u gastronomskim delicijama, autentičnim proizvodima i vrhunskom gostoprimstvu, ne kriju oduševljenje mi jedni ni drugi.

Dugo se poznajemo i sarađujemo, inače sam sudija na izložbama i često sudim u Hrvatskoj, ali smo prije svega prijatelji. Mi smo iz Srbije doveli ženku, a Dubravko i ekipa iz Zagreba mužjaka, psi su se dva dana parili, a mi smo uživali u saču, „razmijenili“ smo pokoju šljivu, dosao nam je i Dušan iz Šipova, donio nam je sireve…svi smo uživali u autentičnim proizvodima sa prostora bivše Jugoslavije, što je, pored mojih ljubimaca, druga stvar koju obožavam bez obzira da li sam u Vašingtonu, Moskvi, Atini, Meksiku, Švajcarskoj, kaže Mrdak.

Bordoške doge imaju „ljudski pogled“

Inače, jedna od najstarijih francuskih pasmina spada u red “volosa” ili jednostavnije rečeno velikih pasa.

Dogama se bavim cijelog života, od trenutka kada sam je vidio na fotografiji uočio sam pogled, koji je ljudski. U pogledu se kod ove rase vidi sve, jer njene oči pričaju kao kod ljudi. Karakteriše ih snaga i građa, mirni su i stabilni, pravi takmičarski psi, čistokrvni predstavnici svoje vrste, opisuje Mrdak ovu rasu pasa.

O Etno selu „Eden“

Etno selo „Eden“ se nalazi u Bosanskim Lužanima, nadomak Dervente, na magistralnom putu ka Brodu.

U okviru etno kompleksa nalazi se restoran domaće kuhinje koji može da prihvati 350 gostiju, parking za više od 100 automobila, te igralište za najmlađe na površini 3000 m2.

Kompleks obuhvata etno selo na površini od 7000 m2 sa 10 etno kućica koje datiraju još iz XIX vijeka, od kojih je najstarija iz 1873 godine. Kuće su spolja zadržale svoj izgled, dok je enterijer prilagođen potrebama savremenog doba.

Naša želja je da naši gosti dožive stari duh naših predaka, uz prijatan prirodni ambijent, i domaću kuhinju kojom se ponosimo. Specijalitet kuće je teletina ispod sača. Poznati smo i po vrhunskom kvalitetu naše šljivovice, vilijamovke, jabukovače, dunja, lozovače, što svjedoči šampionski pehar novosadskog sajma 2019. godine, poručuju iz „Edena“.

Derventa Cafe

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here