Vijesti Kultura i obrazovanje Objavljen priručnik za roditelje i vaspitače „Moj vrtić i ja“, autorke Gordane...

Objavljen priručnik za roditelje i vaspitače „Moj vrtić i ja“, autorke Gordane Simić

0

Svjetlo dana nedavno je ugledao priručnik za roditelje djece jasličkog i predškolskog uzrasta “Moj vrtić i ja” autorke Gordane Simić, koji je dobio podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske na prošlogodišnjem konkursu za finansiranje aktivnosti u oblasti podrške porodici.

Ideja vodilja pri nastanku priručnika bila je težnja da se njeguje odnos predškolske ustanove i porodice djeteta, a sam priručnik je namijenjen, kako roditeljima, tako i mladim vaspitačima.

Gordana Simić

– Priručnik, koji pruža podršku razvoju roditeljskih uloga i sposobnosti, obuhvata teme poput roditeljstva, dječijih vještina, mape tipičnog razvoja djeteta od prve do šeste godine, podrške pri adaptaciji djece na novu sredinu, kao i ukazivanje na momente dječijeg razvoja kada je potrebno konsultovati pedijatra. Posljednja dva poglavlja sadrže primjere igara koje roditelji, ali isto tako i vaspitači, mogu koristiti u interakciji sa djecom tipičnog razvoja i djecom koja imaju određene poteškoće u učenju i učešću. Cilj priručnika je i osvješćivanje mladih naraštaja roditelja da prepoznaju značaj ranog učenja djeteta i postanu dobar model svom djetetu u odrastanju, kaže autorka.

Pored toga, „Moj vrtić i ja“ služiće i vaspitačima, naročito mlađim, u razvoju njihovih profesionalnih znanja za pružanje podrške djetetu u dostizanju njegovih maksimuma, kao i za prepoznavanje značaja individualnog posmatranja svakog djeteta.
U skladu sa tim, vaspitači vrtića „Trol“ dobiće ovaj priručnik kao pomoć u njihovom radu.

– Početkom naredne godine planiram održati promociju djela, te uz pomoć opštine Derventa osigurati dodatni tiraž priručnika, kako bi svi roditelji djece naše ustanove besplatno dobili primjerak, kaže Simićeva, dodajući da je velika podrška ideji stigla i od direktorice ustanove Vesne Šain.

Inače, recenzenti djela, čiji je izdavač Srpski književni klub „Vihor“, su vanredni profesor na Univerzitetu u Banjaluci dr Tamara Pribišev-Beleslin i inspektor – prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje Staka Nikolić. Lektorisanje je obavila profesor srpskog jezika Vanja Kojić Ružičić, tehničku podršku pružio je Vjekoslav Novaković, a za ilustracije su „zaslužne“ Gordanine kćerke Ivana i Milica.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here