Vijesti Hronika Obrt u istrazi izgorele farme u Miškovcima

Obrt u istrazi izgorele farme u Miškovcima

0

Ne samo milionska šteta na nedavno izgoreloj farmi za uzgoj koka nosilja u Miškovcima, već i opasnost koja vreba sa elektro dalekvoda po živote i imovinu žitelja u ovom derventskom naselju, dodatni je razlog da se u ceo slučaj uključilo i dobojsko Okružno tužilaštvo. A da se, ipak, sve ne završi pukim uobičajenim saopštenjem da je uzrok požara “kvar na instalacijama”, kako saznaju “Novosti’, više je razloga.

Obrt u istrazi izgorele farme u Miskovcima

Zabrinjavajuće je da se na ovom području za kratko vreme, kako saznaje naš list, osim farme, u kojoj je izgorelo 5.929 koka nosilja i 380 petlova, u vatri i dimu našla još najmanje tri stambena objekta.

Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih istrazi, tužilaštvo se ukljulilo tek posle navodnog anonimnog pisma. U njemu su, prema našem izvoru, iznesene sumnje da u svemu ovom nisu čista posla, i da su vatru potpalili zavist i ljubomora prema Desimiru Živaniću, uglednom i uspešnom živinaru i vlasniku preduzeća “Živanić DS” Smrtići. Bilo zavist i netrpeljivost, ili, zaista, kvar na elektro dalekovodu i instalacijama, u traganju za uzrocima pod kojim je izgorela farma, od pre nekoliko dana i zvanično se uključilo dobojsko tužilaštvo.

– Nije mi poznat sadržaj tog navodnog anonimnog pisma, ali tačno je da sam angažovao advokata i ispred preduzeća uputio zvanično pismo Okružnom tužilaštvu Doboj, sa zahtevom da se uključi u istragu. Smatramo da milionska šteta koju je preduzeće pretrpelo nije jedini razlog za to – rekao nam je juče Desimir Živanić, do poslednjih izbora odbornik Partije demokratskog progresa u prnjavorskom opštinskom parlamentu.

Neispravnost na relaciji elektro dalekovod-samonosivi kabal – instalacije na farmi, Živanić potkrepljuje i slučajem jedne izgorele kuće, svega nekoliko dana pre nego što je planula i izgorela njegova farma. Potom je, navodi dalje Živanić, takođe pod istim dalekovodom u Miškovcima izgorela i jedna pomoćna zgrada.

– Posle samo tri dana nakon što je izgorela farma, malo je nedostajalo da od strujnog udara, u svom domu uz farmu, strada mladi bračni par mojih kooperanata farmera. Srećom, “samo” im se “istopio” televizor i još nekoliko aparata, koji čak u trenutku strujnog udara nisu bili ni uključeni. Smatram da su ovo, ne samo zbog moje nesreće, blago rečeno zabrinjavajući razlozi da se uključi i tužilaštvo – upozorava Živanić, i dodaje da ga je osim raznih inspektora, posetio i sudski veštak, ali ne i tužilac.

UNIŠTENO MATIČNO JATO

PRVOBITNA šteta na modernoj farmi u Miškovcima, između Dervente i Prnjavora, u kojoj je većim delom izgoreo objekat, kao i više od 6.000 kokošaka, kao su “Novosti” pisale, procenjena je na 670.000 maraka. Međutim, prema rečima vlasnika, ukupna šteta je još veća.

– Koke je trebale da snesu oko pola miliona jaja, pa je ukupna šteta veća od milion maraka. Tragedija je ne samo što je ovim desetkovana proizvodnja piletine na ovim prostorima, već što je, uništenjem matičnog jata, doveden u pitanje posao 45 radnika u preduzeću, kao i 60 farmera kooperanata – zabrinut je Živanić.

Ninko Đurić – Večernje novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here