Vijesti Društvo Održana etno izložba „Šarani derventski priglavci“

Održana etno izložba „Šarani derventski priglavci“

0

Brojni posjetioci etno izložbe „Šarani derventski priglavci“, koja je održana u četvrtak (19.03.2015) uveče u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ u Derventi, imali su priliku da vide više desetina priglavaka sa tradiconalnim derventskim motivima, među kojima neke stare i više od pola vijeka.

Sarani derventski priglavci 1

Organizator izložbe, direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić istakao je da je cilj izložbe da se Dervenćani upoznaju sa tradicionalnim motivima, čuvanje običaja te turističko vrednovanje priglavka kao suvenira.

Sarani derventski priglavci 2

Izložba je pripremljena u saradnji sa mještankama derventskih sela, koje su dostavile stare priglavke ili su isplele nove sa starim motivima. Najstariji izloženi priglavci su dva para iz Gornjeg Detlaka, takozvani „ćilimari“ nastali poslije Drugog svjetskog rata, sa vezenim šarama. Među najstarijim su i priglavci iz Velike Sočanice vlasništvo Vlade Đurčića nastali šezdesetih godina 20. vijeka, a iz istog perioda je i par priglavaka u vlasništvu Spase Radanović iz Trstenaca.

– Od 122 para priglavaka 73 su izvorna derventska, a na njima je dominantna šara okvir koji se u narodu naziva „rebre“. U „rebrama“, koje su najčeće crne, dominiraju krst i četiri polja sa krstićima. Starije mještanke derventskih sela navode da se okvir uglavnom stavlja jer ističe unutrašnju šaru, istakao je Kljajić.

Prije otvaranja izložbe posjetiocima su se obratili direktor Narodne biblioteke „Branko Radičević“ Mirjana Plisnić i profesor istorije i geografije Kata Stupar, a Slavko Marković na šargiji odsvirao je dva derventska kola.

Plisnićeva je izrazila zadovoljstvo što „Turistička organizacija opštine Derventa“ izložbu održava u Narodneoj biblioteci u Derventi.
Stupareva je govorila o izradi priglavaka u prošlosti, te o značaju očuvanja tradicionalnih načina izrade i šaranja priglavaka.

– Ova izložba vratila nas je u prošlost, kada su naše majke i bake plele i šarale priglavke. Mlađe generacije treba da nauče i nastave vještinu pletenja, te tako sačuvaju našu tradiciju i običaje, rekla je Stupareva.

Turistička organizacija opštine Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here