Vijesti Hronika Operativna akcija „Fast“: SIPA lišila slobode pet osoba zbog krijumčarenja migranata

Operativna akcija „Fast“: SIPA lišila slobode pet osoba zbog krijumčarenja migranata

0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 13. aprila na području Sarajeva i Dervente lišili slobode pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ u vezi sa krivičnim djelom „krijumčarenje ljudi“.

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na šest lokacija u Sarajevu i Derventi i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Operativna akcija „Fast“ realizovana je u saradnji sa Policijskom nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Hrvatske i Policijskom upravom zagrebačkom.

Ova operativna akcija predstavlja nastavak dobre saradnje u okviru koje su realizirane operativne akcije kodnih naziva „Albatros“, „Penta“ i „Trst“, koje su usmjerene na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a radi krijumčarenja migranata iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku i dalje prema zemljama Evropske unije. Istovremeno, na području Republike Hrvatske lišena su slobode dva pripadnika ove kriminalne grupe, stoji na sajtu SIPE.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima, MUP-om Kantona Sarajevo i MUP-om Republike Srpske.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here