Vijesti Privreda Opština Derventa i Garantni fond RS potpisali sporazum o saradnji

Opština Derventa i Garantni fond RS potpisali sporazum o saradnji

0

Od danas opština Derventa ima potpisan Protokol o saradnji sa Garantnim fondom Republike Srpske, organizacijom koja ima za cilj da izdavanjem garancija olakša pristup finansijskim sredstvima za privredna društva u Republici Srpskoj i time pomogne realizaciju njihovih poslovnih ideja i projekata.

– Osnivač Fonda je Republika Srpska, a članovi Vlade RS čine Skupštinu našeg akcionarskog društva. Kapital Fonda je 30 miliona maraka, a izdajemo garancije firmama koje se bave ili počinju baviti proizvodnim djelatnositima, poljoprivredom ili uslugama. Znajući da je opština Derventa jedan povoljan prostor za privređivanje, mi smo napravili okvirni sporazum kakav imamo se nekim drugim lokalnim zajednicama, čime smo omogućili da i derventski privrednici, sa našim saradnicima, uskoro naprave sastanak u vezi potreba i razvojnih planova opštine Derventa, istakao je Radivoje Krčmar, direktor Garantnog fonda, dodajući da Fond daje garancije do polovine ukupnih kreditnih sredstava.

Težnja Fonda jeste da prati potrebe realnog sektora, zbog čega imaju poslovnu saradnju sa svim bankama koje posluju na teritoriji Srpske, a usluge svojevrsnog „državnog žiranta“ već koriste tri derventska preduzeća.

Načelnik opštine Milorad Simić smatra da je prije svega dobro što Derventa ima privredu, a gdje ima privrede ima i partnerstva.

– Mi smo jedna u nizu opština koja je potpisala ovu vrstu sporazuma i to je otvoren put za podršku privredi. Činjenica je da ovu pogodnost koriste već tri preduzeća, a otvara nam se prilika da u skorijem vremenu bar pedesetak privrednika ragovara sa predstavnicima Fonda da bi se pobliže upoznali sa nekoliko programa podrške koje ova organizacija pruža, bilo da se radi o kožarstvu, poljoprivredi ili ruralnom razvoju. Oni će podržati ono čemu mi stremimo – najmanjoj stopi nezaposlenosti, najvećem izvozu po glavi stanovnika i i drugim razvojnim pokazateljima, rekao je Simić ovom prilikom.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here