Vijesti Društvo Osinja: Zahvaljujući donatorima unutrašnjost Parohijskog doma biće uređena do Vaskrsa – FOTO

Osinja: Zahvaljujući donatorima unutrašnjost Parohijskog doma biće uređena do Vaskrsa – FOTO

0

U Parhijskom domu u Osinji, više od 150 kvadrata podnih pločica ugradio je Boro Dobrilović, kao prilog crkvi. Na taj način će unutrašnji prostor doma biti gotov i osveštan za Vaskrs, gdje će se održati takmičenje u tucijadi vaskršnjih jaja.

Osinjska parohija je jedna od najuređenijih parohija u arhijerjskom derventskom namjesništvu. U Gornjim Ceranima je izgrađena nova crkva, a u Osinji je potpuno rekonstrisana i obnovljena stara crkva, napravljena još prošlog vijeka. Prije te crkve u Osinji je postojala crkva brvnara, gdje su se parohijani okupljali o svakoj svetkovini i nedjeljom, uz služenje molitve.

Da bi se sve to uradilo i izgradilo mnogi parohijani su dali svoj doprinos dobrovoljnim učešćem u radu, novčano ili prilozima u građevinskom materijalu. Jedan od zapaženih, pored ostalih priložnika, je Drago Nagradić. Akcije uglavnom pokreću parohijani, a dva osinjska sveštenika sve to realizuju, organizuju sakupljanje priloga i realizaciju zamisli.

Tako je prije nekoliko godina pokrenuta izgradnju Prohijskog doma kod crkve Svetog Pantelejmona. Projekat je napravio arhitekta Markelić iz Osinje, a ovih dana Parohijski dom će biti po prvi put stavljen na raspolaganje vjernicima za vrijeme Vaskršnjih dana. Unutrašnjost je uređena, slijedi vanjsko fasadiranje i nabavka namještaja.

Značajan doprinos dao je keramičar Boro Dobrilović, koji  je bez naknade ugradio u domu više od 150 kvadrata podnih pločica. 

– Vrijednost ovih radova ne mjerim novcem i pored toga što se radi o značajnom iznosu, kaže Boro Dobrilović i ističe da mu je to posebno zadovoljstvo i čast da je mogao svojim radom doprinijeti izgradnju doma, gdje će se po prvi put za Vaskrs ove godine održati takmičenje u ”tucijadi” vaskršnjih jaja, a biraće se i najljepše vaskršnje jaje.

Svoj posao oko postavljanja pločica Boro Dobrilović je završio na vrijeme. Ne krije zadovoljstvo urađenim poslom i spreman je prema svojim mogućnostima raditi i dalje, samo da ga zdravlje posluži. Takav je Boro, junačan oficir srpski, častan patriota, pošten i dosljedan svojoj časti, kao nosilac oredena Miloša Obilića, odan rodoljublju, čuvanju srpske tradicije i pravoslavne vjere.

Tekst i fotografije Savko Pećić Pesa

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here