Vijesti Društvo Osinja: Zahvaljujući donatorima unutrašnjost Parohijskog doma biće uređena do Vaskrsa – FOTO

Osinja: Zahvaljujući donatorima unutrašnjost Parohijskog doma biće uređena do Vaskrsa – FOTO

0

U Parhijskom domu u Osinji, više od 150 kvadrata podnih pločica ugradio je Boro Dobrilović, kao prilog crkvi. Na taj način će unutrašnji prostor doma biti gotov i osveštan za Vaskrs, gdje će se održati takmičenje u tucijadi vaskršnjih jaja.

Osinjska parohija je jedna od najuređenijih parohija u arhijerjskom derventskom namjesništvu. U Gornjim Ceranima je izgrađena nova crkva, a u Osinji je potpuno rekonstrisana i obnovljena stara crkva, napravljena još prošlog vijeka. Prije te crkve u Osinji je postojala crkva brvnara, gdje su se parohijani okupljali o svakoj svetkovini i nedjeljom, uz služenje molitve.

Da bi se sve to uradilo i izgradilo mnogi parohijani su dali svoj doprinos dobrovoljnim učešćem u radu, novčano ili prilozima u građevinskom materijalu. Jedan od zapaženih, pored ostalih priložnika, je Drago Nagradić. Akcije uglavnom pokreću parohijani, a dva osinjska sveštenika sve to realizuju, organizuju sakupljanje priloga i realizaciju zamisli.

Tako je prije nekoliko godina pokrenuta izgradnju Prohijskog doma kod crkve Svetog Pantelejmona. Projekat je napravio arhitekta Markelić iz Osinje, a ovih dana Parohijski dom će biti po prvi put stavljen na raspolaganje vjernicima za vrijeme Vaskršnjih dana. Unutrašnjost je uređena, slijedi vanjsko fasadiranje i nabavka namještaja.

Značajan doprinos dao je keramičar Boro Dobrilović, koji  je bez naknade ugradio u domu više od 150 kvadrata podnih pločica. 

– Vrijednost ovih radova ne mjerim novcem i pored toga što se radi o značajnom iznosu, kaže Boro Dobrilović i ističe da mu je to posebno zadovoljstvo i čast da je mogao svojim radom doprinijeti izgradnju doma, gdje će se po prvi put za Vaskrs ove godine održati takmičenje u ”tucijadi” vaskršnjih jaja, a biraće se i najljepše vaskršnje jaje.

Svoj posao oko postavljanja pločica Boro Dobrilović je završio na vrijeme. Ne krije zadovoljstvo urađenim poslom i spreman je prema svojim mogućnostima raditi i dalje, samo da ga zdravlje posluži. Takav je Boro, junačan oficir srpski, častan patriota, pošten i dosljedan svojoj časti, kao nosilac oredena Miloša Obilića, odan rodoljublju, čuvanju srpske tradicije i pravoslavne vjere.

Tekst i fotografije Savko Pećić Pesa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here