Vijesti Društvo Osveštanje za Veliku Gospojinu

Osveštanje za Veliku Gospojinu

0

Hram Uspenije presvete Bogorodice koji se gradi u Derventi će, biti najveća pravoslavna svetinja u Republici Srpskoj. Velika kupola, odnosno zvonik je visok 40 metara, a krasi ga, kao i centralnu, rostfrajni krst od četiri metra. Hram se gradi kao mješavina vizantijskog stila i srpskog folklora, a izgradnja je započela 1994. godine.

Osvestanje za Veliku Gospojinu

Starješina ovog hrama Radojica Ćetković, rekao je da će hram biti osveštan 29. avgusta, u okviru ovogodišnjeg obilježavanja Velike gospojine – krsne slave hrama i opštine Derventa. Da bi ovaj, nesumnjivo, vrlo ambiciozni plan bio realizovan neophodno je da budu dovršeni neki krupni radovi, poput malterisanja, fasadiranja, postavljanja vrata, grijanje, izrada podnih obloga…

Osveštanje će biti obavljeno 29. avgusta i od tog plana nema odustajanja – kaže protojerej Ćetković. Nakon što je prošle godine bakrom pokrivena i fasadirana velika kupola, nedavno su ti poslovi završeni i na centralnoj kupoli. Uporedo sa radovima na spoljašnjem izgledu crkve, užurbano se radi i na uređenju unutrašnjosti crkve.

Najkrupniji zahvati koji će do osveštanja bita obavljeni su malterisanje i izgradnja ikonostasa. Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju crkve, koji je i načelnik derventske opštine, Milorad Simić, ističe da je za završetak crkve potrebno obezbijediti dodatna sredstva.

– Za dovršetak poslova planiranih prije osveštanja potrebno je 700 hiljada maraka. Dio novca očekujemo od Vlade RS, a najveći dio moramo da obezbijedimo mi, Dervenćani. Svjesni smo činjenice da se teško živi i da je iznos koji treba da sakupimo prilično ozbiljan – rekao je Simić.

Č.V. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here