Vijesti Društvo Otvorena čitaonica slijepih i slabovidnih

Otvorena čitaonica slijepih i slabovidnih

0

U Derventi je otvoren „Audio Braj Internet Klub Čitaonica“, u sastavu Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih Derventa. Prema riječima Branka Suzića, predsjednika Saveza slijepih RS, riječ je o realizaciji projekta „Mreža Audio Braj Internet Klub Čitaonica-Mreža ABIKČ“ čiji je cilj unaprijeđenje pristupa informacijama i komuinikacijama slijepih i slabovidnih lica, uz primjenu adekvatnih informacionih tehnologija.

Otvorena citaonica slijepih i slabovidnih

– Sve čitaonice biće opremljene sa inventarom i specijalnom opremom, koja će biti na raspolaganju korisnicima iz lokalne zajednice. Što se tiče opreme radi se o jednoobraznoj računarskoj opremi, skenerima, laserskim i Brajevim štampačem, prenosnim elektronskim lupama, rekorder plejerima i sa čitačem ekrana An riderima alfa num- kaže Suzić.

Nakon sprovedene obuke za administratora-operatera pristupilo se održavanju radionice sa korisnicima. Štampan je i Priručnik u tiražu od 300 primjeraka, a namjenjen je korisnicima Mreže „ABIKČ“. Planirana je obuka 210 korisnika, iz sedam opština koji će moći samostalno da koriste usluge novoosnovane mreže i instalirane opreme.

– Naše procjene su da bi navedene usluge koristilo oko 1100 slijepih i slabovidnih lica.Sredstva za realizaciju projekta obezbijedila je Fondacija za socijalno uključivanje u BiH u iznosu od 75.000 KM, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica RS 5.000, dok Savez slijepih RS učestvuje sa 11.000 KM. Vrijednost svake čitaonice je 15.000 KM- rekao je Suzić.

Realizacija projekta traje u vremenu od 15. juna 2011. do 15. januara 2012. godine, ali će Mreža „ABIKČ“ nastaviti sa radom. Upriličenoj svečanosti prisustvovao je i načelnik opštine Derventa Milorad Simić i Mirsad Bećirević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Derventa.

Posavske novosti

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here