Vijesti Kultura i obrazovanje Otvorena izložba slika Hade Pelesića

Otvorena izložba slika Hade Pelesića

0

U organizaciji IMIC ”Zajedno” Derventa, večeras je u Centru za kulturu Derventa otvorena likovna izložba, pod nazivom: ”60 godina umjetničkog rada Hajrudina Hade Pelesića”.

Otvorena izlozba slika Hade Pelesica 1

O umjetničkom stvaralaštvu Hajrudina Hade Pelesića govorio je akadamski vajar i slikar Drago Handanović, koji nije propustio priliku da kaže, kako je on svoje početke crtanja i bavljenja umjetničkim radom učio, baš od Hade Pelesića.

– Prvi put sam u sobi Hade Pelesića osjetio miris boja i miris dunja sa ormara, koje je stavila njegova majka, od tad sam krenuo stopama umjetničkog rada. Sve nas je tada učio crtanju, koji je imao put dugogodišnjeg stvaranja, od figuracije do apstrakcije, rekao je Handanović i naglasio da su ipak, njegova najbolja djela nastala u vremenu od 1962. do 1972. godine. U tom periodu su nastale njegove dvije najvrednije slike, ulje na platnu, Mrtva priroda, koje su neprocjenjive vrijednosti i neprolaznog trajanja.

– Umjetnici svijet ne mogu mijenjati, ali ga mogu uljepšati, tako i Hado uljepšava naš prostor svojim slikama, poigrava se svjetlošću i bojama na platnu, hameru, papiru i u raznim tehnikama crtanja stvara figuraciju i oblikuje geometriju apstrakcije u našem prostoru, istakao je Drago Handanović.

Mnogobrojni Dervenćani čestitali su jubilej, šesdeset godina stvaralačkog rada, a Hajrudin se zahvalio riječima, da je presretan što je u Derventi, svom rodnom gradu, izložio svoje slike. Posebno je radostan što je veliki broj Dervenćana, poznatih i nepoznatih, prisustvovalo otvaranju njegove izložbe slika.

Likovna izložba ”60 godina umjetničkog rada Hajrudina Hade Pelesića” biće otvorena do devetog marta.

Savko Pećić Pesa

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here