Vijesti Kultura i obrazovanje Pisanje je spoj bogonadahnuća i umijeća: Derventskoj publici predstavljen roman “Kompleks gospođe...

Pisanje je spoj bogonadahnuća i umijeća: Derventskoj publici predstavljen roman “Kompleks gospođe Bovari”

0

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ večeras je predstavljen roman „Kompleks gospođe Bovari“, plod trogodišnjeg rada derventske profesorice srpskog jezika i književnosti Aleksandre Marilović. Svom dosadašnjem opusu, kojeg čine zbirke pjesama „Zdravica utopljenika“ i „Miraz u zvijezdama“, autorka je dodala i svoje prvo prozno djelo.

Kroz trogodišnji rad na ovom zahtjevnom poduhvatu naučila je, priznaje, šta je strpljenje. Pisanje smatra spojem bogonadahnuća i ljudskog umijeća, a kako su njeni junaci obični ljudi, samo djelo prožeto autorkinim sopstvenim životnim iskustvima.

Roman duguje naziv mom interesovanju za psihoanalizu, ali kako nisam htjela da knjiga bude suvoparna, sastavni elementi su postali sumatrizam, magijski psihorealizam i slično. Onog trenutka kada sam konačno shvatila da drugi pisci nisu ti koji mogu odgovoriti na sva moja pitanja odlučila sam sama da pišem, jer iako sam u osnovi liričarka, osjetila sam potrebu za širinom, ističe mlada autorka.

O samom djelu govorio je i recenzent profesor Duško Pevulja, koji je naglasio da zaslužuje svaku pažnju čitalaca, te da se radi istovremeno o kompleksnom, ali veoma čitljivom djelu.

Promociju je upotpunio nastup profesorice muzike Milijane Žunić I Miloša Matića na gitari.

Aleksandra Marilović dobitnica je nagrada „Stanislav Preprek“ (Novi Sad, 2012), „Pjesma nad pjesmama“ (Mrkonjić Grad, 2016), „Stražilovo“ (Sremski Karlovci, 2012) i „Velimir Rajić“ (Aleksinac, 2017), a pored pisanja, bavi i književnom kritikom i esejistikom

Knjiga će uskoro biti predstavljena i u Banjaluci.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here