Vijesti Društvo Počinje izgradnja 46 povratničkih kuća: “Nakon 26 godina čekanja konačno počinje obnova”

Počinje izgradnja 46 povratničkih kuća: “Nakon 26 godina čekanja konačno počinje obnova”

0

Ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš danas je i zvanično uveo izvođače u radove na izgradnji 46 kuća u okviru Potprojekta BH2 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP). Korisnici ovog projekta su lica koja nemaju nikakvu imovinu, a žive u Srbiji, Hrvatskoj ili u inostranstvu.

Ovim dijelom projekta je obuhvaćeno ukupno 109 povratničkih kuća u Brodu, Derventi, Loparama, Bijeljini, Vukosavlju i Modriči pojasnio je ministar Čordaš.

Ovih 46 kuća koje se grade u Derventi koštaće 1.800.000 maraka, a rok za izvođenje je šest mjeseci i vjerujem da ćemo to do isteka roka i uspjeti završiti. U fazi projektovanja je još 220 objekata za koje se nadam da ćemo graditii na proljeće, rekao je Čordaš, napominjući da je u Derventi u toku i izgradnja stambene zgrade po modelu socijalnog stanovanja, te da se u okviru ovog projekta trenutno implementira oko 1.100 stambenih objekata, bilo kuća ili stanova.

Obaveza opštine Derventa je da rješava “papirologiju”, odnosno da izgradi potrebnu infrastrukturu, naglasio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Dijelom je taj dio već urađen, tako da, na primjer, ove godine ministarstvo izdvaja 86.000, a opština 20.000 maraka za elektrifikaciju povratničkih naselja. Rješavamo i vododvod, u granicama koliko to trenutno možemo, naglasio je Simić.

Josip Jukić iz Polja na obnovu svoje porušene kuće i povratak čeka 26 godina.

Kad sam čekao toliko, mogu i ovih šest mjeseci. Do sada sam boravio u Njemačkoj, penzioner sam, a nakon završetka izgradnje kuće vraćam se u Polje, optimističan je Jukić.

Ovom prilikom Čordaš je razgovarao sa opštinskim rukovodstvom i korisnicima ovog projekta.

Derventa Cafe

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here