Vijesti Društvo Poljaci posjetili groblje svojih predaka u Kalenderovcima – FOTO

Poljaci posjetili groblje svojih predaka u Kalenderovcima – FOTO

0

Proteklog vikenda pedesetak državljana Poljske, potomaka Poljaka koji su živjeli na našim prostorima, posjetilo je groblje u Gornjim Kalenderovcima.

Posjetu je organizovalo Udruženje “Reemigranata” iz Boleslavaca u Poljskoj i u BiH, koje broji oko 500 članova, kaže Branko Deket, koordinator posjete i odbornik koji u Skupštini opštine Prnjavor predstavlja nacionalne manjine.

Na području Gradiške, Srpca, Prnjavora, Čelinca i Dervente postoji oko 25 grobalja od kojih se njih 15 redovno održavaju i na kojima je po evidenciji Udruženja sahranjeno oko 6000 Poljaka. Proteklog vikenda otkrivena je i spomen ploča na poljskom groblju u prnjavorskom naselju Jadovica, naglasio je Deket, izrazivši zahvalnost Udruženju na organizovanju posjeta, brizi i održavanju grobnih mjesta u kojima Poljaci počivaju u miru.

Po završetku posjete u Gornjim Kalenderovcima članovi Udruženja uputili su se u posjetu poljskom groblju u Malici.

U BiH je, prema nepotpunim podacima, nešto više od hiljadu Poljaka. Organizovani su u četiri udruženja u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Prnjavoru, Gradišci i Zenici.

Poljaci su naselili područija na prostoru šire banjalučke regije početkom 20. vijeka kada su ih austrougarske vlasti dovele u značajnom, ali nepoznatom broju.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here