Vijesti Hronika Potvrđena optužnica protiv Hamzića

Potvrđena optužnica protiv Hamzića

0

Okružni sud Doboj potvrdio je optužnicu protiv Nihada Hamzića, zvanog Fric, pripadnika Vojne policije HVO-a zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području opština Derventa i Brod, prenosi RTRS.

Potvrdjena optuznica protiv Hamzica

Optužnica Okružnog tužilaštva Doboj ga tereti da je od aprila do avgusta 1992. godine nalazeći se na dužnosti zapovjednika stražara – čuvara u logoru „Rabić” i „Polje”, na području opštine Derventa i logoru „Tulek” na području opštine Brod, fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile.

– Hamzić je prema zarobljenim civilima nečovječno postupao, nanoseći im velike fizičke i psihičke patnje, povrede tjelesnog integriteta i zdravlja, doprinoseći time i smrti zarobljenika, omogućavao drugima da zlostavljaju zarobljene civile, te odvodio zarobljene na prisilno kopanje rovova – navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, Hamzić je sa drugim stražarima, i za sada nepoznatim pripadnicima HVO-a i „Zelenih beretki”, znajući da su zarobljeni civili srpske nacionalnosti, i da nisu bili vojno organizovani, fizički ih zlostavljao, zastrašivao i nanosio im psihičke patnje.

On je otvarao logor „Rabić” i dozvoljavao ulazak pripadnicima HVO-a i „Zelenih beretki”, koji su vršili zlostavljanje zatvorenika, kojih je bilo između 130 i 150, a koji su u aprilu 1992. godine sa područja opštine Derventa bili prinudno dovedeni u taj logor.

U logorima „Polje” u Derventi i „Tulek”, smještenom u skladištu robne kuće „Beograd” u Brodu, Hamzić je sa drugim stražarima prozivao i izvodio zatvorenike u prostoriju namijenjenu za ispitivanje i mučenje.

Jednog po jednog zatvorenika su udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima i to po cijelom tijelu, sve dok ne izgube svijest, a zatim ih krvave i onesviješćene izbacivali iz prostorije sa vidnim povredama.

RTRS – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here