Vijesti Društvo Pravilnom ishranom možemo spriječiti brojna oboljenja

Pravilnom ishranom možemo spriječiti brojna oboljenja

0

Prof. dr Branislav Mihajlović održao je večera u derventskom Centru za kulturu predavanje pod nazivom „Principi odličnog zdravlja” na kojima je govorio kako preduprediti hronične nezarazne bolesti i smanjiti opasnost od oboljenja od malignih bolesti.

Danas postoji ogroman broj hroničnih nezaraznih bolesti koji su izazvani određenim faktorima rizika koji se dijele na one na koje možemo uticati i one na koje ne možemo uticati poput pola, starosti, okoline i zagađenja, kaže profesor Mihajlović.

Ipak, možemo uticati na ishranu, pušenje cigareta, korištenje alkohola i fizičku aktivnost i ovo su upravo teme predavanja. Svaki drugi građanin Republike Srpske umire od kardio-vaskularnih bolesti u čijoj osnovi je zakrčenje krvnih sudova na koje možemo uticati, a čiji su parametri prepoznavanja su visina holesterola i šećera, gojaznost i slične pojave. Možemo vidjeti da li ulazi u rizičnu grupu i da li možemo da ishranom da to preventivno spriječimo, otkriva Mihajlović.

Alkohol, nikotin i masna hrana doslovno „nabacuju fasadu“ na unutrašnjost krvne sudove i postepeno dovode do zakrčenja, što znači da ne dolazi do protoka krvi, odnosno kiseonika i hranjivih materija.

Znamo da na to utičui zasićene masne kiseline, ali malo je poznato da su to i proteini iz životinjskog mesa. Možemo svakodnevno da imamo kvalitetan doručak, kafu zamijeniti čajem, imati redovan san od 6 do 8 časova u pravo vrijeme, piti dosta više vode i imafi fizičku aktivnost. Malo manje jest, a više šetati, otkriva jednostavnu formulu.

Branislav Mihajlović je rođen 17.03.1970. godine u Banjaluci. Diplomirao je medicinu na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, a doktorski rad pod naslovom “Uticaj ishrane na nivo holesterola u serumu” je odbranio 2011. godine. Promovisan je u zvanje docenta 2011. godine na užim naučnim oblastima “Javno zdravlje i zdravlje životne sredine” i “Ishrana i dijetetika”, a 2016. godine je izabran u zvanje profesora. Predsjednik je Instituta za biomedicinu u Banjaluci.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here