Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavljamo Narodnu biblioteku: Tradicija čitalaštva u Derventi duga je 130 godina –...

Predstavljamo Narodnu biblioteku: Tradicija čitalaštva u Derventi duga je 130 godina – FOTO

0

Iz jedne od nastarijih čitaonica u Bosni i Hercegovini, osnovane prije 130 godina, već na kraju Drugog svjetskog rata, tačnije 1945. godine, izrasla je prva derventska biblioteka. Njeno funkcionisanje nakratko je prekinuo posljednji rat, ali je već 1994. godine nastavila da obavlja svoju važnu funkciju.

Zgrada Narodne biblioteke „Branko Radičević“ u našem gradu danas predstavlja pravi spomenik i jedno je od dobara naše lokalne zajednice koje se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Zgrada Narodne biblioteke/Foto: Ivan Živković

Biblioteka se nalazi u centru grada u zgradi koja datira iz austro – ugarskog perioda. Građena je u pseudomaurskom stilu i kao takvu štiti je Zavod za zaštitu spomenika kulture, kaže direktor ove javne ustanove Mirjana Plisnić.

Bibliotekarska djelatnosti najvažnija je misija ove javne ustanove, a kada znamo da je tokom 2017. godini bilo gotovo 32.000 posjeta i ukupno više od 2.170 upisanih članova, možemo reći da je taj cilj upotpunosti ispunjen.

Ukupan broj knjiga u bibliotečkom fondu je veći od 40.000. Redovno nabavljamo nove naslove za sve kategorije čitalaca, a posebna pažnja se posvećuje nabavci lektira za učenike, pa je tako nedavno nabavljeno više od 100 knjiga lektire kako bi se spremno dočekao početak nove školske godine, ističe Plisnićeva.

Jedan od ciljeva biblioteke je da kao kulturno-informacijski centar stanovnicima Dervente pruži pristup znanju, informacijama i raznovrsnim kulturnim sadržajima.

Direktorica Mirjana Plisnić

Biblioteka je ustanova koja podstiče čitanje i pismenost, učenje, obogaćivanje rječnika, proširuje opšte znanje kod djece i odraslih, socijalizuje djecu i podstiče maštu i kreativnost. Takođe, naša ustanova ima formiranu muzejsku zbirku još od 1977. godine i posjeduje bogatu etnološku, arheološku i istorijsku građu, kaže Plisnićka.

Pored pomenutih redovnih aktivnosti, u biblioteci se održavaju književne večeri, promocije knjiga, izložbe, predavanja, takmičenja u recitovanju, pozorišne predstave, školice engleskog i njemačkog jezika, te razne igraonice i radionice.

Tako je tokom ove godine gost biblioteke bila Brankica Damjanović, održana je predstava u izvođenju „DIS Teatra“ iz Banjaluke, kao i radionica ukrašavanja vaskršnjih jaja. Derventske osnovce o viteštvu srednjeg vijeka učio je beogradski arheolog Marko Aleksić, održana je 6. Noć muzeja, a razmjenjivale su se knjige, crtali stripovi i izlagale rijetke starine na 4. Sajmu antikviteta.

Ni naredni period neće oskudijevati u kvalitetnim sadržajima.

Nakon promocije na Sajmu privrede u Derventi, predstavićemo monografiju o velikom glumcu Petru Kralju, a potom će uslijediti takmičenje u recitovanju za učenike osnovnih i srednjih škola. Sa novom školskpm godinom počinje ponovo i igraonica za djecu predškolskog uzrasta, ističe Plisnićka.

Infrastrukturni radovi i opremanje

Svake godine se rad biblioteke nastoji unaprijediti nabavljanjem nove opreme i izvođenjem radova na objektu. Nedavno su tako nabavljene nove police za knjige, a ove godine rekonstruisani su sanitarni čvorovi, za šta je utrošeno 15.000 maraka. Od ranije biblioteka koristi poseban „softver“ za evidenciju članova.

Krovna konstrukcija pretrpjela je oštećenja tokom rata i za njenu rekonstrukciju su neophodna velika sredstva u iznosu od 100.000 maraka, a kako mi ta sredstva nemamo, redovno se javljamo na različite konkurse. Nešto manje novca, oko 10.000 maraka, potrebno nam je za opremanje internet-čitaonice u kojoj svakodnevno uče studenti, otkriva direktorica Plisnić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here