Vijesti Kultura i obrazovanje In memoriam: Preminuo projektant derventskog Centra za kulturu

In memoriam: Preminuo projektant derventskog Centra za kulturu

0

Akademik Ivan Štraus preminuo je u Sarajevu u svojoj 90. godini. Njegova arhitektonska remek-djela i kreativnost oblikovali su jednu arhitektonsku epohu u glavnom, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine

Centar za kulturu

U Derventi je projektovao Dom Jugoslovenske narodne armije, odnosno današnji Centar za kulturu, za koju je 1977. godine dobio prvu nagradu na jednom jugoslovenskom izboru.

Kolektiv ove ustanove takođe je izrazio saučešće povodom smrti poznatog arhitekte.

Rođen u mjestu Kremna u Zlatiborskom okrugu, a odrastao u Banjoj Luci. Arhitektonske studije započeo je u Zagrebu 1947. godine, a diplomirao je 1958. godine na Tehničkom fakultetu u Sarajevu.

Već od 1952. godine počeo se baviti arhitektnoskom djelatnošću učestvujući u arhitektonskim takmičenjima. Od tada je osvojio oko 30 vodećih nagrada za arhitekturu a pobjedio je na mnogim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here