Vijesti Kultura i obrazovanje Priča o zlu koje ne smije da se zaboravi: Predstavljen roman “Poslije...

Priča o zlu koje ne smije da se zaboravi: Predstavljen roman “Poslije zabave” nagrađen NIN-ovom nagradom – FOTO

1

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Stevo Grabovac večeras je u derventskoj Narodnoj biblioteci predstavio roman kojim je osvojio čitaoce i žiri ove prestižne nagrade.

Jedan od motiva djela je ubistvo dvadesetak romske djece početkom 1992. godine zbog trgovine njihovim organima.

Tema me dugo proganjala i bilo mi je neshvatljivo da takve stvari mogu da se dese i onda da se, povrh svega, prepuste zaboravu. To su bila dva motiva koja su bila okidač. Tema jeste osjetljiva, ali ja sam takav pisac koji piše o osjetljivim temama, zanimaju me teme poput zla. Sam slučaj nije dobio sudski ni bilo kakav drugi epilog, koliko mi je poznato, jer se nisam bavio istaživačkim radom, nego književnošću, ističe nagrađivani pisac.

Skromno priznaje da mu nagrada dosta znači, naročito kada se uzme u obzir da je djelo objavila relativno mala izdavačka kuća “Imprimatur”.

Često ponavljam da je to potpuna pobjeda jer se radi o maloj izdavačkoj kući iz Banjaluke i meni kao piscu s ove strane Drine, kaže Grabovac.

Nagrada je izazvala i brojne reakcije nekadašnjih članova žirija i pojedinih kolega, ali Grabovac ističe da ga i ne dotiču mnogo.

Takve reakcije su došle iz nekih drugih razloga i mogu reći da je knjiga kod svih dobro prihvaćena, od kritike i čitaoca. Neki osuđuju uglavnom mene, a dolaze od ljudi koji nisu čitali knjigu, kojima je knjiga nebitna. Sve je počelo sa prijemom kod predsjednika Dodika i ne znam šta sam trebao tamo da uradim, možda da ga nokautiram. Ušao sam sa pisanjem u javnu sferu, a ne politikom, i uvijek ističem da sam apolitičan čovjek, odlučan je Grabovac.

Obaveze nastale nakon dobijanja nagrade prekinule su rad na novom rukopisu, ali se nada da ću se uskoro vratiti pisanju, kaže pisac koji i u modernim vremenima stvara običnom olovkom.

Iako nas je rat obilježio, nova knjiga se neće baviti tom temom, već će biti roman o čovjeku u savremenom dobu, ovdje i sada, otkriva.

Zadovoljni su i u izdavačkoj kući “Imprimatur”, a njen osnivač Boris Maksimović podsjeća da su njihovi autori veći dobijali značajna priznanja.

Bila je to stvarno hrabra odluka žirija i za nas je bio pravi šok, pogotovo uzevši u obzir da je ovo 70. NIN-ova nagrada, a zadnja koju dodjeljuju postojeća postava ovog nedeljnika. Trenutno spremamo prvo ovogodišnje izdanje – zbirku pjesama “Nemoguće sunce Azije” Maje Mihajlović, a u zadnje vrijeme fokusirani smo na prevode savremene strane književnosti i na autore koje smo već objavljivali, istakao je Maksimović, dodajući da moraju da misle na komercijalnu stranu posla ali i kako da zadrže kvalitet.

 

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here