Vijesti Društvo Prikupljeno 112 doza krvi na prvoj ovogodišnjoj akciji

Prikupljeno 112 doza krvi na prvoj ovogodišnjoj akciji

0

Gradska organizacija Crvenog krsta Derventa danas je organizovala prvu akciju dobrovoljnog davnja krvi u 2024. godini, a na akciju se odazvalo 169 dobrovoljnih davlaca i prikupljeno je 112 doza krvi.

Derventa ima dugu tradiciju dobrovoljnog davalaštva krvi, a prva takva posljeratna akcija je provedena 5. avgusta 1993. godine. Do danas je Crveni krst organizovao 90 dobrovoljnih akcija, podsjetio je sekretar organizacije Radislav Kujundžić.

Naša snaga su redovni davaoci krvi, poput učenika, pripadnika Oružanih snaga i drugih službi koje dolaze organizovano. Punih 20 godina smo išli u škole i radili sa mladim ljudima, tako da je došlo vrijeme kada su ta djeca stasala i prenose naš poziv drugim ljudima dobre volje. Želim da se zahvalim medijima, dobrovoljnim davaocima i gradskoj upravi koja podržava naše aktivnosti, naglasio je Kujundžić.

Gradska uprava podržava aktivnosti Crvenog krsta sa više od 50.000 KM godišnje jer smo svjesni da su ovo heroji ovog vremena, rekao je gradonačelnik Milorad Simić.

Kada vidimo drage i mlade ljude koji su spremni tri puta godišnje njima treba skinuti kapu i mi rado to podržavamo. Prošle godine je 254 davaoca obezbijedilo 88 litara krvi i ja čestitam organizaciji čelu sa Radetom Kujunđžićem, kao i svim davaocima koji su spremni da pomognu drugima, istakao je Simić.

Borislav Radanović, rodom iz Velike Sočanice, ove sedmice je po 98 put dao krv.

Prvi put dragocjenu tečnost dao još 1982. godine tokom služenja vojnog roka, pa sam poslije rata počeo darivati redovno i do sada nijednom nisam odbijen. Kad nekom pomognete na bilo koji način, osjećaj je lijep, ali mislim da je ova vrsta pomoći posebna. Nadam se da ću uspjeti dati krv i 100. put, kaže Radanović.

Krv su darivali redovni dobrovoljni davaoci, učenici Stručne i tehničke škole u Derventi, vojnici oružanih snaga BiH i zaposleni u Elektrodistribuciji u Derventi.

Krv je prikupljao Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske služba Doboj. Akcija je organiozvana u prostorijama Centra za kulturu u Derventi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here