Vijesti Hronika Pripadnik HVO-a priznao krivicu za zločine u Derventi

Pripadnik HVO-a priznao krivicu za zločine u Derventi

2

Okružni sud u Doboju izreći će presudu Damiru Bubalu 5. septembra, nakon što je na početku suđenja priznao krivicu za zločine nad civilima u Derventi počinjene 1992. godine, piše Detektor.ba.

Na početku suđenja optuženi Damir Bubalo je rekao Vijeću Okružnog suda u Doboju da priznaje krivicu po svim tačkama optužnice.

On se tereti kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da je od aprila do juna 1992. godine u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi tukao civile srpske nacionalnosti i učestvovao u njihovom protivzakonitom zatvaranju.

Bubalo se krajem decembra 2021. godine izjasnio da nije kriv.

Na ročištu je rečeno da je priznanju krivice prethodilo neuspješno sklapanje sporazuma između Okružnog javnog tužilaštva i Odbrane.

Tužiteljica Mersiha Mehmedagić i branilac optuženog Dragan Radović potvrdili su da su se dogovorili o visini krivične sankcije od godinu dana zatvora, ali da se nisu uspjeli usaglasiti o naknadi štete za četvoricu oštećenih.

Tužilaštvo je tražilo 15.000 maraka za naknadu štete, dok je prijedlog Odbrane bio 7.000 maraka.

Okružni sud u Doboju presudu će izreći 5. septembra.

detektor.ba

2 KOMENTARI

  1. Sudovima gazduju mafijaši i Nato paktovci.Ne postoje sudovi jer nemamo stručnih i poštenih sudija.Ove funjare gledaju kako da se ugrade.Dobro organizovani protiv građana i srpske.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here