Vijesti Društvo Projekat od značaja i za Derventu: Svečano otvorena i posljednja dionica auto-puta...

Projekat od značaja i za Derventu: Svečano otvorena i posljednja dionica auto-puta Banjaluka – Doboj

1
Foto: Srpskainfo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je proglasio otvorenim auto-put “9. januar”, za čiju izgradnju su izdvojena 402 miliona evra kreditnih sredstava Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu. Ovaj dio pomenutog auto-puta spaja Banjaluku i Doboj, a prolazi kroz pet opština, među kojima je i Derventa.

Završetak izgradnje posljednje dionice, u dužini od oko 35 km, na kojoj se nalaze 52 značajna objekta – mostovi preko Bosne i Vrbasa, vijadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli, obilježen je u Drugovićima kod Laktaša.

Auto-put od Banjaluke do Doboja, dug 72 kilometra, izgradile su domaće kompanije. Puštanjem današnje dionice u saobraćaj, Republika Srpska trenutno ima ukupno 106 kilometara autoputeva. Putarina od Doboja do Prnjavora košta 4, od Prnjavora do Banjaluke 6,5 KM, pa će se ovaj put ubuduće prelaziti za manje od sat vremena.

Otvaranju dionice auto-puta Drugovići-Prnjavor prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, kao i delegacija derventskog SNSD-a predvođena Igorom Žunićem.

Priključak za Derventu i Stanare

Za Derventu i Stanare svakako je najbitnija planirana gradnja priključne petlje u zaseoku Ninkovići u Donjoj Osinji. Ovaj krucijalni infrastrukturni projekat predviđen je prostornim planovima Republike Srpske i opštine Derventa, a pored toga započet je proces ekspoprijacije i donošenja plana parcelizacije.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Svaka čast. Potrebno je da Derventa i Stanari stalno vrše pritisak na vladu kako bi što prije dobili priključak. Isto tako potrebno je sanirati puteve koji vežu opštine i budući priključak.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here