Vijesti Društvo PU Doboj: Oprezno prilikom spaljivanja rastinja, predviđene i kazne

PU Doboj: Oprezno prilikom spaljivanja rastinja, predviđene i kazne

0

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, spaljivanje korova i drugog zapaljivog materijala vrše samo tokom dana, u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati.

Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja.

– Radi sprečavanja nastajanja šumskih požara, našim sugrađanima preporučujemo da ne stvaraju divlje deponije smeća, da ne vrše spaljivanje ostataka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada gdje, usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana, saopštili su iz Policijske uprave Doboj.

Podsjećamo građane da u slučaju nekontrolisanog širenja vatre ili uočavanja požara odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj – 123, nadležnu policijsku stanicu na dežurni broj – 122 ili Centar za obavještavanje na broj -112.

Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkom licu koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre, stoji u saopštenju.

U toku 2020. godine u Tesliću, Doboju i Brodu stradale su 4 osobe, dok je u Modriči jedno lice zadobilo teže povrede zbog ne opreznosti prilikom spaljivanja rastinja.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here