Vijesti Društvo “Analiza stanja i preporuke za samoodrživi povratak u Derventu”

“Analiza stanja i preporuke za samoodrživi povratak u Derventu”

0

„Analiza stanja i preporuke za samoodrživi povratak u Derventu“ naziv je projekta kojeg su implementirale u partnerskoj saradnji organizacije UG „Ugled – Goodwill“ Derventa i Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu „Feniks“. Projekat je sproveden u trajanju od osam mjeseci, od početka avgusta 2011., do kraja marta 2012. godine. Ukupna vrijednost projekta je iznosila 19.335,00 KM. Ovaj projekat je realizovan u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,5 miliona evra.

Sveobuhvatni cilj projekta je bio davanje doprinosa jačanju sistemske podrške održivom povratku kroz utvrđivanje stvarnog stanja u oblasti povratka i kroz identifikaciju prioritetnih mjera na podršci održivom povratku na prostoru opštine Derventa, te identifikaciji stanja i prioriteta potrebe povratnika koja bi omogućila snažniji angažman domaćih i međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija i tijela u podršci samoodrživom povratku na području opštine Derventa.

Sumirajući rezultate možemo da konstatujemo da smo direktno na terenu u minulom vremenu uspješno formirali 8 Fokusnih grupa sa predstavnicima: Hrvata povratnika, Bošnjaka povratnika i Roma povratnika u nekoliko mjesnih zajednica na prostoru opštine i sa istima aktivno radili na analiziranju stvarnog stanja povratka, te kreirali realne predpostavke za jačanje komponente samoodrživog povratka u narednom periodu. Zatim, možemo da kažemo da smo uspješno organizovali 4. Okrugla stola sa raznim aktivnim i atraktivnim temama za povratničku populaciju u lokalnoj zajednici, što je doprinjelo stvaranju zdravog dijaloga i predlaganju kvalitetnih dugoročno održivih projekata. Sve ovo je doprinjelo kreiranju završnog dokumenta pod nazivom „Analiza stanja i preporuke za samoodrživi povratak“ što i jeste bio generalni cilj projekta, a koji predstavlja svojevrsnu strategiju samoodrživog povratka na prostor opštine Derventa. Isti dokument sadrži jasnu viziju povratka u horizontu do 2020. godine, sa jasno projektovanim glavnim i operativnim ciljevima. Nadalje, isti dokument sadrži listu od 36 konkretnih projekata koji su razrađeni po matrici finansiranja i implementiranja. Isti projekti su svrstani u četiri kategorije, odnosno: 1. Infrastruktura; 2. Održiva ekonomija; 3. Zaštita kulturno – istorijskog naslijeđa; 4. Socijalna kohezija.

Na poslijetku isti dokument sadrži i metodologiju analiziranja sprovođenja istih projekata kao i ažuriranje dokumenta u skladu sa godišnim budžetskim projekcijama nadležnih institucija.

Takođe uspješno smo u sklopu projekta kreirali preglednu i funkcionalnu bazu podataka sa identifikovanim anketiranim povratnicima i njihovim kapacitetima, koja je otvorena za daljne ažuriranje i dopunjavanje i upotrebljiva u prirpremanju narednih projektnih prijedloga za ciljanu grupaciju.

Obzirom na prirodu projekta, možemo da kažemo da smo imali izuzetnu podršku opštine Derventa i predstavnika Lokalne uprave kao i lokalnih medija („Derventskog lista“ i „Posavskih Novosti“) koja se ogledala u davanju svih neophodnih informacija, kao i u nastojanju da se što više doprinese implementiranju svih aktivnosti kroz informisanje javnosti i animiranju krajnjih korisnika da se uključe u proces.

Zaključno možemo da kažemo da je sam projekat i njegova cijelokupna ideja naišla na pozitivan odjek kako kod svih nivoa vlasti u RS/BiH, tako i kod relevantnih domaćih i stranih partnera i donatora koji žele podržati inicijative iz ovog dokumenta, te se očekuje nastavak i proširenje projektne ideje.

UG „Ugled-Goodwill“ – Udruga „Feniks“

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here