Vijesti Društvo Radenka Marić Đekić postala član najbrojnijeg svjetskog udruženja naučnika

Radenka Marić Đekić postala član najbrojnijeg svjetskog udruženja naučnika

0

Radenka Marić Đekić, naučnik porijeklom iz Dervnete, postala je član Američke asocijacije za unapređenje nauke (AAAS).

Radenka Marić Đekić diplomirala je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. godine, a potom se zaposlila Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti. 1991. godine dobija stipendiju japanskog ministarstva i odlazi na Univerzitet u Kjotu, gdje doktorira 1996. godine, da bi nakon pet godina rada u Japanu, karijeru nastavila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Period od 2005. do 2010. godine provodi u kanadskom Vankuveru, a potom se vraća u SAD i postaje profesor na Univerzitetu u Konetikatu.

Tokom karijere bavila se istraživanjem novih izvora energije, a nosilac je brojnih priznanja u ovoj oblasti.

Inače, Američka asocijacija za unapređenje nauke (AAAS) je međunarodna neprofitna organizacija koja promoviše saradnju među naučnicima, brani naučne slobode, podstiče naučne odgovornosti i podrške obrazovanju i dostignućima nauke za boljitak cijelog čovječanstva.

Radi se o najvećem svjetskom naučnom udruženju, sa više od 120.000 članova, koje je izdavač i poznatog časopisa “Science”.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here