Vijesti Društvo Uprkos žalbi “Relaxshoe Bosnia”, rješenje Inspektorata ipak se mora provesti

Uprkos žalbi “Relaxshoe Bosnia”, rješenje Inspektorata ipak se mora provesti

4

Inspektorat Republike Srpske naredio je firmi “Relaxshoe Bosna” doo Derventa da radnicu Slobodanku Todorić, koja je dobila otkaz za vrijeme bolovanja, vrati na posao, ne čekajući okončanje pravosnažnog postupka, piše Srpska info.

Firma “Relaxshoe Bosna” Derventa uputila je Inspektoratu Republike Srpske zahtjev za odgodu izvršenja rješenja kojim je ovom subjektu naloženo da radno-pravni status radnice Todorić Slobodanke, reguliše u skladu sa odredbama Zakona o radu. Poslodavac je na rješenje inspektora uložio žalbu Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te je od ovog organa zatražio odgodu izvršenja rješenja do okončanja drugostepenog postupka, navode u Inspektoratu RS.

Nakon razmatranja navoda iz zahtjeva za odgodu izvršenja rješenja, Inspektorat Republike Srpske odbio je zahtjev poslodavca kao neosnovan.

Nakon uručenja akta kojim se odbija zahtjev i proteka datih rokova, rješenje postaje izvršno, poručuju u Inspektoratu RS.

Mladen Todorić, suprug Slobodanke Todorić koja je oboljela od karcionima i kojoj je odstranjen bubreg, kaže za Srpskainfo da je ovo lijepa vijest iz Inspektorata RS.

Znam da su se žalili na rješenje inspekotora rada i znam da imaju mogućnost tužbe kod suda, ali nadam se da će Ministarstvo rada potvrditi ono što je inspektor rada rekao. Isto tako vjerujem i da će pravda pobjediti i na samom kraju. Ovako nešto se ne smije više nikome desiti, poručuje Mladen.

Podsjećamo, Slobodanka Todorić je u Fabrici obuće “Amika” Derventa 2016 radila dvije godine, 11 mjeseci i 27 dana, sve na određeno vrijeme. Nakon toga ju je poslodavac “prebacio” u drugu svoju firmu, “Relaxshoe Bosna”, ali sve je radila isto, i za istu platu, i opet na određeno.

U međuvremenu se razboljela, a od aprila do kraja septembra imala je četiri operacije. Oboljela je od karcinoma i odstranjen joj je bubreg.

Dok se kod kuće oporavljala od posljednje komplikovane operacije, jedno veče uslijedio je telefonski poziv iz firme s porukom da joj neće produžiti ugovor.

Uslijedili su brojni apeli prema institucijama sistema, a inspekcija rada se krajem oktobra oglasila. U vanrednoj kontroli su potvrdili tvrdnje porodice i izjave sindikalaca – Slobodanka je morala biti angažovana na neodređeno.

Inspektor je takođe izrekao novčane kazne za firmu i odgovorno pravno lice, a firma “Relaxshoe Bosna” ima obavezu da Slobodanki ponudi ugovor na neodređeno vrijeme.

Srpska info

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

4 KOMENTARI

  1. Ako je istina ovo što pišu portali dobro je da je Slobodanka izganjala svoj slučaj u Amiki a isto tako i da se oporavi od bolesti. Međutim sada će nadrljati i zakukati svi drugi radnici u Amici i RS koji su na bolovanju a imaju ugovor na određeno vrijeme jer poslodavci više niukom slučaju neće rizikovati da produžavaju ugovor nekome ko je bolestan bojeći se da ne bude isti slučaj kao i sa ovom ženom. Pogotovo neće primati ni u kakav oblik radnog odnosa radnike koji su stari ili bolesni kao u ovom slučaju. Tražiće detaljne zdravstvene nalaze i slično da bi bili sigurni da ne primaju eventualno radnike koji imaju teža oboljenja. To je dobra i loša strana rešenja ovog slučaja…

  2. Čudi me to da lokalna vlast nije praktično ništa preduzela po tom slučaju a ne mogu vjerovati ni da u Amiki nisu izašli u susret radnici koja je bolesna. Ipak, koliko sam čula skoro godinu dana su joj produžavali ugovor na određeno dok je bila na bolovanju.

  3. Čudi me da lokalna vlast nije više učinila po pitanju ovog slučaja a ni Amika se nije baš pretrgla da pomogne. Mada koliko sam čula Amika je više od godinu dana produžavala ugovor na određeno navedenoj radnici koja je bila na bolovanju.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here