Vijesti Kultura i obrazovanje Sa zamjenikom ministra Civilnih poslova BiH o “Bosiljkovanju”

Sa zamjenikom ministra Civilnih poslova BiH o “Bosiljkovanju”

0

Zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić razgovarao je u Sarajevu sa predstavnicima Asocijacije organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF) za BiH Ankom Raić, Stanom Nagradić i Mladenom Radovićem o statusu institucija koje se bave zaštitom i promocijom kulture i tradicije svih naroda u BiH.

Predstavnici CIOFF-a informisali su ministra o svom radu, povezanosti Asocijacije sa UNESCO-m, te da se u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima iz čitave BiH bavi zaštitom i promocijom kulture i naslijeđa, posebno nematerijalne baštine.

Pod CIOFF-ivim okriljem održava se šest međunarodnih festivala folklora godišnje, među kojima je i festival derventskog Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” – “Bosiljkovanje”, koji ispunjava najviše CIOFF standarde u ovoj oblasti.

Moj osvrt je bio na očuvanje nematerijalne kulturne baštine, konkretno upis Derventskog vašara i narodnog običaja “Koledavci” na listu UNESCO-a, te, poboljšanje statusa “Bosiljkovanja” kod institucija BiH, jer ovaj festival uživa veliki ugled u svijetu koji treba da prihvati i mnogo vise podrži država BiH. Ideja o upisu na listu UNESCO-a je pokrenuta od strane KUDM “Bosiljak” još prije dvije godine, a početkom prošle godine smo se zvanično obratili opstinskim organima sa zvaničnim pismom za podršku u realizaciji ovog našeg projekta gdje smo usmeno dobili podršku, a pismeno to do danas nije potvrđeno, rezimirala je Nagradićka.

Saglasili su se da je za nastavak uspješnih projekata potrebna podrska institucija države, jer kultura se ne treba gledati kao na potrošnju, nego kao priliku za promociju naših potencijala u svakom, pa i ekonomskom smislu.

Ilić je izrazio oduševljenje entuzijastima koji kroz folklor i nematerijalnu baštinu na najbolji način promovišu narode koji žive u BiH širom svijeta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here