Vijesti Društvo Simić: Ministarstvu ćemo predložiti više rješenja

Simić: Ministarstvu ćemo predložiti više rješenja

0

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Derventa gradonačelnik Milorad Simić rekao je da se intenzivno radni na rješavanju problema OŠ “Nikola Tesla”, objektu koji je pretrpio oštećenja nakon potresa u Petrinji krajem prošle godine.

On je podsjetio da je svojevremono austrijska ambasada poslala dopis u kojem je saopšteno da objekat više nije pod njihovom brigom, te da su postojeći temelji objekta učvršeni nedugo potom, kroz projekat UNDP-a.

U periodu kada su građeni, objekti škole, Biblioteke i nekadašnjeg sreskog središta, nisu imali betonirane temelje već kamene. Opština je formirala stručnu komisiju koja je napravila zapisnik, nakon čega je angažovana i Agencija za obnovu i razvoj Republike Srpske, koja je potvrdila mišljenje komisije da je objekat sada stabilan, ali za potencijalna seizmička dešavanja niko ne želi preuzeti odgovornost, a samim tim ni za djecu, rekao je Simić.

S obzirom da su školski objekti u nadležnosti lokalnih zajednica, a osnovno obrazovanje je ingerencija Ministarstva prosvjete i kulture, Simić je istakao da je zakazan sastanak.

Sljedeće sedmice će biti organizovan sastanak sa predstavnicima nadležnog ministarstva kojima ćemo predložiti nekoliko ideja. Jedna je da se škola rekonstruiše i to tako da bude otporna na uobičajna seizmička dešavanja, za šta je prema procjeni stručnjaka potrebno između 1,5 i 2 miliona maraka. Druga opcija je da ponudimo lokalitet za gradnju nove škole koju bi gradila država. To podrazumijeva izmjenu planova, otkup privatnog zemljišta kojeg u gornjem dijelu grada i nema, pa bi roditelji sa tog područja vjerovatno bili nezadovoljni. Sve to neko stručan mora da uzme u obzir, rekao je Simić.

On je dodao da je sreća što su u proteklom periodu uložena 2,5 miliona maraka u srednje škole u kojima se može održavati nastava na visokom nivou.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here