Vijesti Kultura i obrazovanje Školska 2016/17: Stipendije prima 205 nadarenih učenika i studenata

Školska 2016/17: Stipendije prima 205 nadarenih učenika i studenata

0

Stipendiranje studenta i učenika na području opštine je normativno uređena oblast pa se i postupak dodjele stipendija provodi po utvrđenoj proceduri koja je propisana Pravilnikom o stipendiranju redovnih studenata i nadarenih učenika srednjih škola.

U budžetu opštine za 2017.godinu su planirana sredstva u iznosu od 209.500 KM za stipendiranje studenata i nadarenih učenika. Pored 104 nova korisnika stipendije u tekućoj godini, pravo na stipendiju zadržao je i 101 korisnik iz ranijeg perioda tako da ukupno 205 korisnika prima stipendiju.

Opština stipendira ukupno 157 studenata koji obrazovanje stiču na 22 visokoškolske ustanove i to 6 studenata na Filozofskom fakultetu, 9 na Filološkom, 21 na Fakultetu tehničkih nauka, 8 na Arhitektonsko-građevinskom, 22 na Medicinskom, 5 na Ekonomskom, 6 na Pravnom, 5 na Tehnološkom, 1 na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, 15 na Poljoprivrednom, 16 na Prirodno-matematičkom, 1 na Šumarskom, 7 na Saobraćajnom, 5 na Mašinskom, 6 na Bogoslovskom, 2 na Visokoj školi unutrašnjih poslova, 1 na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, 13 na Višoj medicinskoj školi, 1 na Beogradskoj politehnici i 1 na Univerzitetu u Beču.

Od ukupnog broja studenata njih 57 je ostvarilo pravo na stipendiju prethodnih godina, 77 u školskoj 2016/17. godinu, a stipendiju primaju i 23 apsolventa. Od 77 studenata, koji su pravo na stipendiranje ostvarili u ovoj školskoj godini,72 studenta su sa druge i viših godina studija, a 5 studenata je ovo pravo steklo osvajanjem 90 i više bodova na prijemnom ispitu za prvu godinu studija.

Pravo na stipendiju ostvarilo je i 48 nadarenih učenika, od toga 11 iz SŠC “Mihajlo Pupin”, 14 iz Stručne i tehničke škole, 12 iz Medicinske škole u Doboju, 1 iz Medicinske škole u Banjaluci, 2 iz Srednjih bogoslovskih škola u Kragujevcu i manastiru Krka,1 iz Medrese u Travniku, 2 iz Muzičke škole, 1 iz Skole učenika u privredi, 2 iz Saobraćajne i elektro škole u Doboju, 1 iz Ugostiteljske i trgovinske škole u Doboju i 1 učenik iz socijalno ugrožene porodice.

Mjesečni iznos stipendije za učenike je 70 KM, a za studente, bilo koje godine studija, je 110 KM.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here