Vijesti Kultura i obrazovanje SKUD Derventa: U 2018. godini ostvarili i više od očekivanog

SKUD Derventa: U 2018. godini ostvarili i više od očekivanog

0

– Možemo sa sigurnošću reći da je 2018. godina za naše društvo bila veoma uspješna i da će sigurno biti godina koju ćemo uzimati za primjer i u narednim koje dolaze. Ostvarene su sve planirane aktivnosti, pa i više od toga, kaže Saša Arsenić, umjetnički rukovodilac iz Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“.

Članovi SKUD „Derventa“ u 2018. godini zabilježili su više od različitih 30 nastupa i koncerata.

Derventska publika prethodne godine imala priliku da uživa u Dječijem koncertu folkora povodom Vrbice, tradicionalnom 24. Godišnjem koncertu, Festivalu etno pjesme u okviru „Velikogospojinskih svečanosti“, te koncertu „Kolo prijateljstva“. Ugostili smo društava iz Prnjavora, Srpca, Gradiške, Brčkog, Kovačevca i Trstenika, kao i pjevačke grupe iz Banja Luke, Brčkog, Prijedora i Kotor Varoša, kaže Arsenić.

Folklorni ansambli, od najmlađih do najstarijih, nastupali su po dva puta u Prnjavoru i Srpcu, jednom u Brčkom, te na Međunarodnom festivalu folklora u Ohridu. Ženska pjevačka grupa, pored nastupa u Derventi, učestvovala je na festivalima etno pjesme u Gradišci i Brčkom, kao i na manifestaciji „Prnjavorske horske svečanosti“. Prve nastupe imala je i Dječija pjevačka grupa.

Radilo se i na proširivanju repertoara, kako folklornih ansambala, tako i pjevačke grupe, ali i fundusa narodnih nošnji. Nabavljeni su originalni kostimi ozrenskog kraja, dok su kostimi našeg kraja predstavljeni na reviji originalnih narodnih nošnji iz BiH u Istočnom Sarajevu.

Na repertoar prvog ansambla postavljena je koreografija „Igre sa Ozrena“ autora Dejana Milisavljevića, koja će premijerno biti izvedena na jubilarnom 25. godišnjem koncertu. Drugom ansamblu postavljene „Igre iz Niša“, a do narednog koncerta premijerno će biti prikazane i „Vlaške igre“. Radili smo i na edukaciji, tako da smo učestvovali u radionici tradicionalnog pjevanja Biljane Krstić „Od izvora do stilizacije“ i radionici „Bistrik“. Učesnici smo i predavanja za rukovodioce folklornih ansambala, održanom u Kočićevu, na kome su govorili eminentni stručnjaci iz oblasti folklora Slobodnaka Rac i Vehid Polovina, ističe Arsenić.

Pjevačka grupa društva široj javnosti se predstavila i u „Božićnom programu“ TV K3, a potom, zajedno sa folklolrnim ansamblom, i u „Nedjeljnom popodnevu“ BN TV, te emisiji „Ko to tamo pjeva“.

Sve to ne bi bilo moguće bez velikog zalaganja, angažovanja i rada svih članova društva, volonterskog rada rukovodilaca sekcija koje svoje vrijeme odvajaju da bi redovno držali probe, roditelja naših članova koji su spremni da pomognu u svakom trenutku, te prijatelja društva koji duhovno i materijalno pomažu da realizujemo sve naše ideje, istče mladi rukovodilac društva.

U Novoj godini, u kojoj će obilježiti 25. godina postojanja, nadaju se još većim uspjesima.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here