Reportaže Štrapar Sreto Simić: Od malih nogu vezan za plemenite životinje – VIDEO/FOTO

Štrapar Sreto Simić: Od malih nogu vezan za plemenite životinje – VIDEO/FOTO

0

Od malih nogu, još od kada je živio na Ozrenu, Sreto Simić bio je okružen konjima koji su njegovoj porodici pomagali u svakodnevnim poslovima. Poslije rata doselio se u Derventu gdje je kupio imanje i tu nastavio porodičnu tradiciju uzgoja ovih plemenitih životinja.

Moja porodica uzgaja konje od kako znam za sebe, počinje priču Sreto, koji sa sinom Stefanom, takođe velikim ljubiteljom konja i učenikom trećeg razreda srednje poljoprivredne škole, održava imanje i pohodi brojne štraparijade.

Prije smo konje držali zbog pomoći u izvlačenju drveta i sijena, za oranje i slične poslove, jer nije bilo mehanizacije poput današnjih traktora i ostalih poljoprivrednih mašina. Konje uzgajam isključivo jer ih volim, usrećujem sebe i ljude koji vole te plemenite životinje, tako da mi nije naporno obavljati poslove oko njih. Djeca svakog dana dolaze na imanje i jako su sretni kada jašu i maze konje sa kojima često pohodim svadbe, rođendane i ostale svečanosti u Derventi i šire, kaže Sreto.

Na svom imanju trenutno ima 5 konja, od čega dva na štraparijadama nagrađivana grla u lakoj kategoriji i tri konja za jahanje.

Moje imanje u Derventi je nedovoljno veliko za školu jahanja, rehabilitacijsko, rekreativno, terapisko jahanje i ostale vrste konjilkog sporta, pa sam prije par dana predao molbu da mi grad Derventa izda u zakup jednu parcelu u te namjene i nadam se pozitivnom odgovoru, otkriva Sreto dio planova.

Kao strastveni ljubitelj konja od 2009. godine redovno posjećuje štraparijade, a unazad nekoliko godina učestvuje i na takmičenjima sa svojim grlima. U Derventi je 2019. godine registrovao i Konjički klub „Soko Sivi“. Iako laicima takva takmičenja izgledaju kao mučenja životinja, Sreto ističe da se grla itekako paze i njeguju.

Izdržavanje konja za takmičenje je jako skupo, potrebni su vitamini, proteini, poseban način ishrane. Veterinar Slaviša Đokić bukvalno je 24 časa pri ruci i konjima pruža najbolju moguću veterinarsku njegu, zbog čega mu se zahvaljujem. Za ishranu i održavanje treninga svakog dan potrebna su najmanje 2 časa, što iziskuje mnogo odricanja i to ne može raditi onaj ko to ne voli, iskren je Sreto.

Svoje konje Brnju i Sokola vodio je na takmičenja širom bivše Jugoslavije, ali i u Slovačku i Rumuniju, a ni nagrade nisu izostale. Najdraže ovogodišnje priznanje mu je titula najljepše uparenjih konja koje su njegovi ljubimci ponijeli na 11. Međunarodnoj štraparijadi u Rumi.

Za sljedeću sezonu kaže da će se pripremati još bolje jer su konji mladi i imaju dosta prostora za napredak, ističe.

Ovom prilikom bi napomenuo da svaki odlazak na takmičenja ili izložbe finansiram sopstvenim sredstvima, pa pozivam privrednike iz Dervente zainteresovane za reklamiranje da nam se jave. Štraparijade snimaju mnogobrojne televizije i prate razni internet portali, a broj pregleda na Jutjubu je milionski, kaže Simić.

Pored pomenute škole jahanja konjičkih sportova, planovi za narednu godinu su veoma ambiciozni.

Nas četvoro u Beogradu polažemo obuku za instruktore jahanja da bi našim sugrađanima i gostima koji dođu u Derventu predstavili konjički sport u što ljepšem svjetlu, da više vozimo mladenaca, maturanata i slavljenika u kočijama po našoj Derventi i okolini. Štraparijadu u Derventi organizujemo 27. avgusta sa legendom Miloradom Stojanovićem Zisom i biće jedna od najvećih jer očekujemo više 20000 posjetilaca i 500 takmičarskih konja, za kraj će Simić.

Derventa Cafe

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here