Kolumna Strateško osvajanje tržišta: Promotivne prakse za rast vašeg poslovanja

Strateško osvajanje tržišta: Promotivne prakse za rast vašeg poslovanja

0

Dinamično poslovno okruženje sa kakvim se danas susreću firme koje su već uspješne, ali i one koje tek počinju svoj uspon, zahtijeva stalno prilagođavanje novonastalim uslovima na tržištu.

U cilju ostvarivanja konkurentske prednosti, prepoznaje se važnost efikasnih promotivnih praksi, koje ne samo da privlače pažnju potrošača, već i utiču na dugoročno pozicioniranje na tržištu. U tom smislu, kreativnost, inovacije i pažljivo planiranje marketinške strategije su od najvećeg značaja kako bi se ostvarilo brzo osvajanje tržišta i dugo ostalo u vrhu.

Strategije oglašavanja mogu biti različite, ali u najvećem broju slučajeva potrebno je kombinovati ih kako bi se dobili najbolji rezultati. Evo nekih osnovnih metoda oglašavanja koje, ako se na pravilan način primjenjuju, sigurno donose rezultate.

#1 Online prisustvo kao ključ modernog poslovanja

U eri digitalnog razvoja, moderno poslovanje je veoma izazovno i ne može se zamisliti bez prisustva firme na internetu. Online prisustvo omogućuje da se lako povežete sa ciljnog grupom korisnika i izgradite jedinstven brend.

Ono što bi svakako trebali prvo da uradite je da kreirate responzivnu i vizuelno privlačnu web stranicu koja jasno predstavlja vaš biznis, proizvode i usluge koje nudite. Postarajte se da navigacija na cijelom sajtu bude jednostavna, odnosno da klijent lako može da pronađe informacije koje su mu potrebne.

Pokrenite blog

Obavezno pokrenite blog na vašoj web stranici, kako biste dijelili korisne informacije, savjete i drugi relevantan sadržaj za vašu industriju. Blog je jedan od osnovnih sadržaja koje trebate ponuditi posjetiocima vaše internet prezentacije. On poboljšava optimizaciju i podiže pozicije internet stranice u Google pretrazi. Na taj način će vaš sajt privući više posjetilaca, a samim time i potencijalnih kupaca.

Budite prisutni na društvenim mrežama

Takođe, obavezno je prisustvo i na društvenim mrežama. Redovno dijelite relevantan sadržaj kako biste održali angažovanost. Koristite što više društvenih mreža – Facebook, Instagram, TikTok, YouTube i Twitter se podrazumijevaju, ali i druge platforme mogu biti odličan kanal za promovisanje vašeg biznisa.

Poboljšajte SEO

Poradite na optimizaciji vaše web stranice za pretraživače (SEO) kako biste poboljšali rangiranje na Google-u i drugim platformama za pretragu sadržaja. SEO je tehnika koja zahtijeva iskustvo i stručnost, i da bi uspjeli da pogurate vaš sajt ka samom vrhu rezultata pretrage, savjetujemo vam da angažujete firme koje se profesionalno bave SEO-om.

E-mali marketing

Korišćenje e-mail marketinga za održavanje kontakata sa postojećim klijentima je metoda koja se već dugo koristi. Podstaknite vaše klijente da vam ostave elektronsku adresu putem koje im možete slati obavještenja o novostima, akcijama i svim drugim informacijama vezanim za vaše poslovanje, a koje bi korisnicima bile interesantne i korisne.

Marketing sadržajem

Objavljivanje kvalitetnog i relevantnog sadržaja na blogu, društvenim mrežama ili putem nekih drugih online kanala može vam pomoći da dosegnete do većeg broja ljudi, a time i da povećate broj potencijalnih klijenata. Marketing sadržajem ne znači samo kreirati tekstove koji će biti interesantni ljudima, već i infografike, fotografije i video zapise. Imajte na umu da većina korisnika, kako bi dobili relevantnu informaciju, voli da pogleda interesantan i kratak video klip prije nego da pročita tekst.

#2 Tradicionalno oglašavanje

Iako će možda mnogi pomisliti da je tradicionalno oglašavanje prošlost, to je daleko od istine. Štaviše, tradicionalne metode oglašavanja često mogu postići bolje rezultate od online marketinga. Ipak, kako bi vaša reklamna kampanja postigla potpuni uspjeh najbolje je kombinovati tradicionalne i digitalne marketinške strategije.

Štampani materijali

Leci, brošure, plakati i drugi reklamni materijal u raznovrsnim varijantama može u mnogome pomoći bržem rastu vaše firme. Štampani materijal možete distribuirati kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Dijeliti ga na proslavama i manifestacijama, u tržnim centrima, na kongresima ili sastancima sa poslovnim partnerima. Na primjer, olovke i rokovnike sa odštampanim logom i sloganom vaše kompanije možete pokloniti poslovnim partnerima kao mali znak pažnje, i kao podsjetnik da u vama imaju odanog saradnika i prijatelja.

Oglašavanje na bilbordima

Jedan od najpoznatijih i najučinkovitijih načina oglašavanja na otvorenom su bilbordi. Ključ leži u lokaciji. Što više ljudi vidi bilbord, to će biti i veći broj onih koji će vas kontaktirati i zatražiti vaše proizvode i usluge. Bilbordi imaju zadatak da brzo privuku pažnju prolaznika i da prenesu kratku poruku. Zato se potrudite da njihov dizajn bude jednostavan i upadljiv, a poruka jasna.

Televizija kao skup ali veoma učinkovit način oglašavanja

TV oglasi su i dalje jako popularan način oglašavanja. Međutim, treba voditi računa o troškovima. Što je televizija gledanija to ćete morati da platite veću cijenu za vaš oglas. Naravno, i vrijeme odnosno termin oglašavanja kod većine tv kuća igra ulogu u formiranju cijene, pa prije nego što riješite da se reklamirate na televiziji provjerite sve uslove pod kojima bi se vaš oglas emitovao.

#3 Izgradnja brenda za stvaranje prepoznatljive slike o poslovanju

Jedna od ključnih strategija koja pomaže firmama da stvore prepoznatljivu i pozitivnu sliku o svojim proizvodima ili uslugama je izgradnja jakog brenda. Brend ne predstavlja samo vizuelni identitet, već obuhvata sve aspekte interakcije firme sa ciljnom grupom potrošača.

Ukoliko tek krećete sa poslovanjem ili ste relativno novi, počnite od definisanja misije, vizije i vrijednosti koje brend predstavlja. Jasno definišite ciljnu grupu i prilagodite marketinške poruke prema njoj.

Kreiranje priča koje povezuju ljude sa brendom, ističu njegove vrijednosti i stvaraju emotivno povezivanje sa potrošačima je još jedan sjajan način za unapređenje vašeg biznisa. Da biste se povezali sa potencijalnim klijentima, prije svega osigurajte da proizvodi i usluge koje brend nudi i zastupa zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta i održavaju obećanja data kroz reklamnu kampanju.

Na kraju, nemojte bježati od inovacija. Ulaganje u redizajn i potpuno nove proizvode je često jedini način da držite korak sa konkurencijom ili da budete ispred nje.

#4 Učestvovanje na događajima

Snažan marketinški alat koji omogućuje firmama direktnu interakciju sa ciljnom grupom može biti i učestvovanje na različitim događajima. Sajmovi i konferencije, sportske manifestacije i kulturna dešavanja, poslovni forumi i B2B događaji su odlična šansa da uspostavite kontakt sa ciljnom grupom potrošača.

Bitno je da se pojavite na događajima koje posjećuje definisana ciljna grupa. Na primjer, ako prodajete proizvode koji se koriste za ishranu ljudi, onda su svakako sajmovi hrane događaji koje ne biste trebali da propuštate.

Ne zaboravite da odaberete vidljivo mjesto za štand i uredite ga tako da istaknete vaš brend, kao i proizvode koji spadaju u red onih koji su delux i koji najbolje predstavljaju vaš biznis. Takođe, obucite tim koji vas predstavlja u boje vašeg brenda, i dijelite štampani promo materijal kao i sitne poklone sa logom vaše kompanije.

Najzad, sajmovi mogu biti i odlična prilika da proširite saradnju sa partnerima iz iste ili povezane industrije.

#5 Partnerstva i saradnje

Strateško partnerstvo sa drugim firmama može biti ključno za širenje vašeg poslovanja, pristup novim tržištima, resursima, ali i za jačanje brenda. Ipak, prije nego što se upustite u partnerstvo, identifikujte firme koje gaje slične vrijednosti, ciljeve, i imaju istu ciljnu publiku. Strateški partneri treba da dopunjuju vaše poslovanje. Obe strane treba da imaju koristi iz saradnje.

Detaljno razradite sve aspekte partnerstva, a dobro bi bilo da dogovor ozvaničite sporazumom. Koordinacija marketinških napora partnerskih firmi može donijeti sinergijske efekte i proširiti vidljivost na druga tržišta.

Na kraju svega, važno je naglasiti da je ključ uspjeha u relevantnoj i kvalitetnoj reklamnoj strategiji, ali isto tako podjednako važno je da ona bude kontinuirana i stalna, bez prekida. Razvijanje prave dugoročne strategije oglašavanja i prilagođavanje njenih elemenata promjenama na tržištu i potrebama ciljne grupe, doprineće vašem poslovnom uspjehu.

Autor: Srbijanka Stanković, glavna i odgovorna urednica magazin “Topličanka”

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here