Vijesti Kultura i obrazovanje Stručna i tehnička škola: Predstavljamo zanimanja bankarskog i carinskog tehničara – VIDEO

Stručna i tehnička škola: Predstavljamo zanimanja bankarskog i carinskog tehničara – VIDEO

0

U susret predstojećem upisu učenika u školsku 2024/25 godinu, Stručna i tehnička škola Derventa objavila je informator za učenike koji završavaju devete razrede osnovne škole kako bi ih pobliže upoznali sa zanimanjima za koja mogu da se opredijele.

U okviru struke Ekonomija, pravo i trgovina, svršeni osnovci će moći da biraju između zanimanja bankarski i carinski tehničari, u koje će se upisivati dva odjeljenja sa po 24 učenika.

Bankarski tehničari mogu da rade u svim privrednim subjektima koji se bave bankarskim, osiguravajućim i finansijskim poslovima, poput banaka, mikrokreditnih organizacija i osiguravajućih društava.

Bankarski tehničar je obrazovni profil koji se izučava četiri godine, a po završetku školovanja učenici stiču neophodna znanja vezana za obavljanje bankarskih poslova i poslova osiguranja kao što su provjera stanja novca u trezoru, kontrola uplata i isplata, vođenje računa klijenata, kreditni poslovi, poslovi vezani za hartije od vrijednosti, te knjigovodstvene i računovodstvene usluge i organizovanje poslova u bankarskim institucijama, poručuju iz Stručne i tehničke škole.

Učenici koji upišu ovaj smjer steći će dobru osnovu za dalje školovanje na srodnim fakultetima i visokim strukovnim školama, poput ekonomskog, pravnog ili drugih fakulteta društvenih nauka.

Neophodnost stalnog prilagođavanja zahtjevima tržišta rada, potrebe kontinuiranog obrazovanja i stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređivanje zapošljavanja, stvorilo je potrebu za kreiranjem ovog obrazovnog profila, ističu.

Osnovu za školovanje na odgovarajućim fakultetima i visokim strukovnim školama poput ekonomskog, pravnog, saobraćajnog, mašinskog, prirodno-matematičkog, ali i policijskoj i vojnoj akademiji, pruža i carinski tehničar.

Zaposlenje mogu pronaći u špediterskim agencijama, carinarnicama, poštanskim i sličnim agencijama.

Ovo zanimanje omogućava učenicima da steknu neophodna znanja potrebna za promet roba i usluga sa inostranstvom kroz upoznavanje sa carinskim sistemom i postupcima, spoljnotrgovinskim i deviznim poslovanjem, međunarodnom špedicijom, materijalima, robom, kao i osnovama finansija i prava, kažu u Stručnoj i tehničkoj školi.

Tokom školovanja učenici stiču znanja o carinskoj vrijednosti robe i carinskoj tarifi, o carinskom sistemu i carinskom postupku, vještine vezane za spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje, a razumjeće različitost postupe u odnosu na vrstu robe i granu saobraćaja i biće upoznati sa institutima u carinskom sistemu, postupcima carinjenja robe, slobodnim zonama i slobodnim skladištima.

Carinski tehničari poznaju robu, carinske propise, devizno poslovanje, platni promet sa inostrastvom, carinske i poreske zakone, vrše carinski nadzor nad robom, putnicima i prevoznim sredstvima i staraju se o zaštiti unutrašnje trgovine i sprečava promet ilegalnih predmeta unutar i izvan zemlje.

Izborom ovog zanimanja otvara se mogućnost zapošljavanja na carini, nakon završetka srednje škole ili nastavka školovanja na fakultetima ekonomske i pravne struke.

 

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here