Vijesti Društvo Svečano obilježena 150. godišnjica djelovanja Sestara milosrdnica u Derventi – FOTO

Svečano obilježena 150. godišnjica djelovanja Sestara milosrdnica u Derventi – FOTO

0

Molitvom u župnoj crkvi svetog Jurja u Derventi, prigodnim programom izvedenim u Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“, te izložbom o radu Sestara milosrdnica, juče je obilježen vijek i po djelovanja ove organizacije u našem gradu.

Na akademiji je nastupio Zbor sestara milosrdnica i hor „Mozaik“, kao i pojedinci sa prigodnim recitacijama i pjesmama, a prikazan je i kratki dokumentarni film o radu sestara u Derventi.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić, dosadašnji potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, gradonačelnik Dervente Milorad Simić i drugi.

ISTORIJAT

Prvih šest sestara u Sarajevo je stiglo 13. novembra 1871. godine, još u doba turske uprave Bosnom i Hercegovinom. Dočekao ih je fra Grgo Martić, tadašnji župnik u Sarajevu i smjestio u jednu kućicu pokraj stare župne crkve na Miljacki.

Novi nadbiskup vrhbosanski dr. Josip Štadler kupio je 1882. godine zemljište u Sarajevu i poklonio ga bijelim sestrama da tu sagrade crkvu, samostan i školu, koje i danas stoje u glavnoj sarajevskoj ulici.

Te iste godine, na poziv derventskog župnika fra Mate Oršolića, sestre su došle u Derventu i odmah otvorile osnovnu školu, prvu u derventskom kraju. Nju sestre drže sve do odluke komunističkih vlasti 1945. da se škola ukine, a velika školska zgrada oduzme.

Godine 1929. derventske milosrdnice su počele raditi i kao medicinske sestre i s tom službom su nastavile i nakon 1945. godine u bolnici na Plehanu i u Derventi.

Osim u Derventi i Sarajevu, sestre milosrdnice su imale svoje škole s velikim školskim zgradama i u Travniku, Docu kod Travnika, u Banjoj Luci, Mostaru, Livnu, Žepcu, Duvnu, Brckom, Bugojnu i Ljubuškom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here