Vijesti Društvo Turistička organizacija: Na Saboru u Bišnji predstavljena tradicionalna derventska jela – FOTO

Turistička organizacija: Na Saboru u Bišnji predstavljena tradicionalna derventska jela – FOTO

0

U organizaciji Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ u danas je u okviru Trećeg crkveno-narodnog sabora u Manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji kod Dervente, održana je izložba „Tradicionalna derventska hrana“.

Tradicionalna jela pripremilo je 40-ak žena sa područja opštine Derventa.

Namjera nam je bila da široj javnosti predstavimo tradicionalnu derventsku hranu. Pozvali smo naše sugrađanke koje su se rado odazvale i pripremile hranu koju su danas imali priliku da probaju svi koji su prisustvovali Saboru, kazao je Kljajić.

Dodao je da je „Turistička organizacija“ veliku podršku dobila od Udruženja žena Deventa – sekcije Osinja i Miškovci, derventskog Kola srpskih sestara, manastirske crkve Svetog Ilije sa mještankama Donjeg Detlaka te od mještanki Novog naselja, Drijena i Gornje Lupljanice.

Učesnice su za izložbu, između ostalog, pripremile jela presnac (pšenični i kukuruzni), jagle, pitu „gužvara“, pitu od bundeve, kukuruzni hljeb („kukuruzu“), „projice“, krsni hljeb, kalenderovački sir, kajmak, kolače sa višnjama i mnoge druge poslastice.

Kljajić je napomenuo da je „Turistička organizacija“ po treći put uključena u proslavu u manastiru, koja se svake godine održava na praznik Nedjelja svih svetih, odnosno na Petrovske poklade.

Prvi put smo organizovali izložbu „Srpske narodne nošnje derventskog kraja“, a lani je naša tradicionalna manifestacija „Biciklima manastirima ukrinske doline“ završena u Donjoj Bišnji, naglasio je Kljajić.

Jedna od učesnica izložbe, Ružica Marić iz Osinje istakla je da je i njoj i ostalim učesnicama drago da su bile dio jedne ovakve manifestacije.

Žene iz osinjskog kraja napravile su “starinska“ domaća jela. Bile smo oduševljene što su jela privukla veliku pažnju ljudi koji su došli na Sabor. Nadam se da će biti još ovakvih dešavanja da bismo sačuvali napu tradiciju, rekla je Marićeva.

Sabor je okupio brojne vjernike, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je, uz sasluženje monaštva i sveštenstva, umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin.

Nakon liturgije za vjernike su organizovani ručak i izložba, a potom je održano takmičenje mališana u trčanju u džakovima, nošenju jajeta u kašici i povlačenju konopca.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here