Vijesti Društvo Turistička organizacija: U postupku brendiranja Kalenderovačkog sira učestvovaće devet domaćinstava

Turistička organizacija: U postupku brendiranja Kalenderovačkog sira učestvovaće devet domaćinstava

0

 

U postupku brendiranja Kalenderovačkog sira učestvovaće devet seoskih domaćinstava, dogovoreno je na sastanku predstavnika IFAD projekta, opštine Derventa i Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ sa 11 proizvođača ovog sira iz derventskih sela.

Sastanak je održan u petak (07.04.2017) u prostorijama Osnovne škole „Todor Dokić“ u Kalenderovcima, a dogovoreno je i da će radionice o brendiranju biti održavane u Kalenderovcima, te su za predstavnike proizvođača sira izabrani Slobodanka Vidić iz Kalenderovaca i Ilija Jutrić iz Drijena.

Predstavnik IFAD projekta Slađana Berić Tovirac rekla je da će u narednom periodu biti angažovano stručno lice koje će voditi radionice brendiranja tradicionalnog proizvoda, odnosno Kalenderovačkog masnog sira.

– Da bi se tradicionalni proizvodi mogli identifikovati na tržištu i sačuvali od zaborava, potrebno je obaviti postupak formalno-pravne zaštite proizvoda. To podrazumijeva zaštitu geografskog porijekla u skladu sa EU regulativom, zaštitu intelektualnog vlasništva, zaštitu tipičnih proizvoda na lokalnom nivou i drugo, dodala je Berić Tovirac.
Istakla je da je za pokretanje postupka zaštite oznake geografskog porijekla i izvornosti proizvoda potrebno udruživanje proizvođača. Neophodno je i obezbijediti uslove da proizvod uvijek bude istog kvaliteta kao i svojstva koja ukazuju na njegovo geografsko porijeklo, izvornost ili garantovano tradicionalni specijalitet.

Predstavnici opštine Derventa naglasili su da će i dalje raditi na identifikovanju i uključivanju u proces brendiranja seoskih domaćinstava koja su zainteresovana za proizvodnju Kalenderovačkog sira.

Direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić istakao je da ova ustanova od 2009. godine konstantno radi na promociji, a dijelimično i na brendiranju sira.

– Proizvodnja Kalenderovačkog sira započela je, u okviru Poljoprivredne zadruge „Kalenderovici“, početkom pedesetih godina i trajala je u kontinuitetu do početka osamdesetih godina prošlog vijeka, a postupak izrade sira, vremenom se širio i na seoska domaćinstva u derventskim selima, dodao je Kljajić.

Naglasio je da su karakteristike sira da ima 3,5 odsto masnoće i da bude u formi kocke veličine oko 1.200 grama.

– Prilikom pravljenja sira mlijeko se zagrijava do 85 stepeni, te se u njega dodaju sirće i so, naglasio je Kljajić.

Za proizvodnju sira i za učešće u postupku njegovog brendiranja zainteresovana su seoska domaćinstva Ljubice Stojković, Danke Đekić, Nade Udovičić i Slobodanke Vidić iz Donjeg Detlaka, Simeuna Mitrića i Slaviše Mitrovića iz Rapćana, Jove Udovičića iz Kalenderovaca, Ilije Jutrića iz Drijena i Saše Tadića iz Gornje Lupljanice.

Turistička organizacija Derventa

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here