Vijesti Društvo Turistička organizacija: U postupku brendiranja Kalenderovačkog sira učestvovaće devet domaćinstava

Turistička organizacija: U postupku brendiranja Kalenderovačkog sira učestvovaće devet domaćinstava

0

 

U postupku brendiranja Kalenderovačkog sira učestvovaće devet seoskih domaćinstava, dogovoreno je na sastanku predstavnika IFAD projekta, opštine Derventa i Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ sa 11 proizvođača ovog sira iz derventskih sela.

Sastanak je održan u petak (07.04.2017) u prostorijama Osnovne škole „Todor Dokić“ u Kalenderovcima, a dogovoreno je i da će radionice o brendiranju biti održavane u Kalenderovcima, te su za predstavnike proizvođača sira izabrani Slobodanka Vidić iz Kalenderovaca i Ilija Jutrić iz Drijena.

Predstavnik IFAD projekta Slađana Berić Tovirac rekla je da će u narednom periodu biti angažovano stručno lice koje će voditi radionice brendiranja tradicionalnog proizvoda, odnosno Kalenderovačkog masnog sira.

– Da bi se tradicionalni proizvodi mogli identifikovati na tržištu i sačuvali od zaborava, potrebno je obaviti postupak formalno-pravne zaštite proizvoda. To podrazumijeva zaštitu geografskog porijekla u skladu sa EU regulativom, zaštitu intelektualnog vlasništva, zaštitu tipičnih proizvoda na lokalnom nivou i drugo, dodala je Berić Tovirac.
Istakla je da je za pokretanje postupka zaštite oznake geografskog porijekla i izvornosti proizvoda potrebno udruživanje proizvođača. Neophodno je i obezbijediti uslove da proizvod uvijek bude istog kvaliteta kao i svojstva koja ukazuju na njegovo geografsko porijeklo, izvornost ili garantovano tradicionalni specijalitet.

Predstavnici opštine Derventa naglasili su da će i dalje raditi na identifikovanju i uključivanju u proces brendiranja seoskih domaćinstava koja su zainteresovana za proizvodnju Kalenderovačkog sira.

Direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić istakao je da ova ustanova od 2009. godine konstantno radi na promociji, a dijelimično i na brendiranju sira.

– Proizvodnja Kalenderovačkog sira započela je, u okviru Poljoprivredne zadruge „Kalenderovici“, početkom pedesetih godina i trajala je u kontinuitetu do početka osamdesetih godina prošlog vijeka, a postupak izrade sira, vremenom se širio i na seoska domaćinstva u derventskim selima, dodao je Kljajić.

Naglasio je da su karakteristike sira da ima 3,5 odsto masnoće i da bude u formi kocke veličine oko 1.200 grama.

– Prilikom pravljenja sira mlijeko se zagrijava do 85 stepeni, te se u njega dodaju sirće i so, naglasio je Kljajić.

Za proizvodnju sira i za učešće u postupku njegovog brendiranja zainteresovana su seoska domaćinstva Ljubice Stojković, Danke Đekić, Nade Udovičić i Slobodanke Vidić iz Donjeg Detlaka, Simeuna Mitrića i Slaviše Mitrovića iz Rapćana, Jove Udovičića iz Kalenderovaca, Ilije Jutrića iz Drijena i Saše Tadića iz Gornje Lupljanice.

Turistička organizacija Derventa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here