Vijesti Kultura i obrazovanje U derventskim osnovnim školama obilježen Savindan – FOTO

U derventskim osnovnim školama obilježen Savindan – FOTO

0
OŠ “Nikola Tesla”

U derventskim centralnim i područnim školama juče je obilježen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, koji se ujedno praznuje i kao školska slava.

Školski horovi su pjevali “Himnu Svetom Savi”, prelomljeni su i slavski kolači, a učenici u područnim školama prisustvovali i vjerskim obredima u mjesnim crkvama.

U školama je izveden bogat program koji su učenici, pohađajući različite školske sekcije, pripremili povodom Savindana.

Tako su se u čast prvog srpskog prosvetitelja recitovali stihovi, izvodili dramski prikazi i govorile crtice iz istorije vezane za život i djelovanje prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here