Vijesti Društvo Udruženje “Pravipožar” okončalo projekat osnaživanja ratnih veterana tri vojske

Udruženje “Pravipožar” okončalo projekat osnaživanja ratnih veterana tri vojske

0

Edukacijskim seminarom, održanim proteklog vikenda u Kakmužu, uspješno je završen projekat osnaživanja ratnih veterana i stručnih osoba iz devet gradova i opština u Bosni i Hercegovini.

“Veteranski dijalozi”, u organizaciji Udruženja za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u BiH “Pravipožar”, pružili su učesnicima iz Mrkonjić Grada, Bosanskog Petrovca, Livna, Bosanskog Grahova, Glamoča, Ribnika, Ključa, Drvara i Sanskog Mosta važne informacije i vještine za budući aktivistički rad u lokalnim sredinama.

Veterani imaju snagu da naprave iskorak u procesu izgradnje mira, da zagovaraju mir, a ovaj program je bitan za okupljanje bivših vojnika, kako bismo čuli njihova iskustva. Kontakti i razgovori koje organizujemo ključni su za saradnju, a naše dugogodišnje aktivnosti pokazuju da je saradnja moguća bez obzira na to kojoj vojnoj formaciji su nekadašnji vojnici pripadali. Veteranima se skoro pa niko ne bavi, oni su zatvoreni u sebe, ne žele dijeliti s drugima sve što su u ratu i poslije rata preživjeli, a u ovim grupama pronalaze krug povjerenja, svoju svrhu, ali i snagu da se pojave u ulozi voditelja i budu prvi među jednakima u budućem procesu rada s veteranima oko sebe, objasnio je predsjednik Udruženja Spasoje Kulaga.

Branislava Stević, edukator Centra za ratnu traumu Novi Sad, zajedno sa kolegama Milicom Jakšić Kollárs, Draganom Žuljevićem i Vladanom Bearom, vodila je seminar obuhvatajući teme vezane za pružanje podrške osobama sa PTSP-om, ratne traume, sindrom izgaranja, kao i izazovima formiranja grupa za dalju podršku veteranima.

Jakov Perković iz Livna jedan je od učesnika sa dugogodišnjim iskustvom rada s veteranima, a učestvovao je i u izradi federalnog zakona o veteranima. Govoreći o svom učešću u programu, rekao je da je stekao nova saznanja s kojima se dosad nije susretao.

Kad je u pitanju veteranska populacija, to je najranijivija grupa koja je iz rata izašla istraumatizovana, a kako vrijeme prolazi, njihovi problemi su sve veći. Kao društvo moramo učiniti puno više jer smo dosad svi zakazali kad je riječ o pomoći tim ljudima. Susrećemo se s velikim problemima, veterani su se odali alkoholu, drogama, nisu zasnovali porodice, izgledaju izgubljeno, takvima je potrebna naša pomoć jer su ti ljudi prošli ratne traume. Nadam se da ćemo mi nakon ovog programa moći više pomoći, poručio je veteran.

Učesnici se nadaju da će njihove poruke i aktivistički rad potaknuti i druge veterane da govore, da time pomognu i sebi i drugima, kao i da krenu na put osnaživanja kako bi svoja iskustva prenosili na generacije koje dolaze. Samo tako, saglasni su, apel veterana da nikad niko ne krene u rat i nasilje, moći će doprijeti do šire javnosti, medija i političara.

Projekat “Unapređenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini” finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here