Vijesti Društvo Uspostavljanje prijateljske saradnje

Uspostavljanje prijateljske saradnje

0

Boleslavjecki okrug u Poljskoj je administrativna jedinica koja se sastoji od šest opština, a koju su , poslije II svjetskog rata, naselili reemigranti sa područja Vrbaske banovine koja je nekada obuhvatala i gradove Srbac,Gradišku, Laktaše,Prnjavor i Derventu.

derventa uspostavljanje prijateljske saradnje

Danas na području Boleslavjeckog okruga živi treća generacija reemigranata iz Bosne koja održava tradiciju i kulturne običaje svojih predaka među kojima su narodne igre i pjesme iz ovih krajeva, te pečenje pečenice i pite koji su postali elementi lokalne kuhinje i prava turistička atrakcija Boleslavjeckog okruga.Svake godine se u Boleslavcu organizuje Festival Balkanske kulture koji je samo jedan od mnogobrojnih događaja na kojima stanovništvo ove oblasti pokazuje da njeguje svoje multikulturalno blago i svoju zaostavštinu.

To je i bio glavni razlog da načelnik Boleslavjeckog okruga, Dariuš Kvašnjevski pokrene inicijativu o uspostavljanju uzajamne saradnje pomenutih lokalnih zajednica u RS i ovog okruga u cilju očuvanje nacionalne baštine i uspostavljnja prijateljske saradnje. Saradnja bi se ogledala u uspostavljanju i produbljivanju prijateljskih odnosa između lokalnih samouprava, kao i u održavanju kontakata među organizacijama, udruženjima i institucijama u različitim oblastima života kao što su kultura, nacionalna baština,obrazovanje,sport, privreda.

Načelnik Kvašnjevski je posjetio opštine, u kojima su nekada živjeli Poljaci, a među njima i Derventu i razgovarao sa rukovodstvom opštine o mogućnostima uspostavljanja prijateljske saradnje. “Povezuje nas istorija, Poljaci su prije 70 godina odavde otišli, između ostalog i iz Dervente, u Poljsku.Ovdje su živjeli pedeset godina. Kada su tamo došli, ponijeli su svoje običaje,ishranu, nošnju i sve to još uvijek tamo živi. To nas još povezuje i daje nadu da dalje možemo da idemo u zajedničku budućnost”, rekao je načelnik Kvašnjevski.

Načelnik opštine Milorad Simić i načelnik Boleslavjeckog okruga Dariuš Kvašnjevski potpisali su, po završetku razgovora, Pismo namjere sa ciljem da se pokrene inicijativa za uspostavljanje saradnje. Ovom prilikom je načelnik Kvašnjevski uručio pozivnice načelniku Simiću, da sa članovima rukovodstva opštine, prisustvuje međunarodnoj konferenciji posvećenoj reemigraciji Poljaka iz Bosne koja će se održati 16.i 17. aprila.

“Biće to velika međunarodna konferencija koja će trajati dva dana, gdje ćemo pričati o našoj prošlosti i praviti konstruktivne planove za budućnost. Tamo će igrati, svirati i pjevati ljudi koji su otišli iz Bosne, a u kojima je Bosna još uvijek živa”, rekao je Kvašnjevski na kraju posjete Derventi.

Sa načelnikom Kvašnjevskim, u posjeti Derventi, bila je i Božena Dlugoš, delegat u opštini Boleslavec i predsjednica sela Očice, jedan od inicijatora posjete Derventi.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here