Vijesti Društvo Usvojena nova Naredba o radnom vremenu trgovinskih objekata

Usvojena nova Naredba o radnom vremenu trgovinskih objekata

0

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine Derventa, donosi

NAREDBU
o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata
na teritoriji Opštine Derventa

1) U cilju prevencije širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji opštine Derventa i zaštite i spasavanja stanovništva do 02.11.2020. godine zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja.

2) Do 02.11.2020. godine ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06:00 do 24:00 časa.

3) Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način regulisan tačkom 2. ovog zaključka odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

4) Do 02.11.2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

5) Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

6) Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su:

  1. organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i
  2. na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

7) Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa Uputstvom JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

8) Opštinska uprava i opštinske službe dužne su organizovati svoj rad sa građanima na sljedeći način:

  1. na ulazu u službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa,
  2. održavati rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
  3. omogućiti rad šalter sale i matične službe u opštinskoj upravi uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

9) U svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština organizovati proces rada uz izvršavanje svih funkcija, obezbijediti mjere za ograničavanje broja ulazaka i zadržavanja u prostorijama gdje se pružaju usluge.

10) JZU Dom zdravlja Derventa će organizovati svoj rad po usaglašenim preporukama i zaključcima resornog nadležnog Ministarstva.

11) Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

12) O izvršenju zadataka iz ove Naredbe, organi iz tačke 10. ove Naredbe, svakodnevno najkasnije do 08:00 časova izvještavati komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije o preduzetim mjerama i stanju u oblastima za koje su osnovane.

13) Organi jedinica lokalne samouprave, te pravna lica koja vrše javna ovlaštenja
dužna su u slučaju donošenja akata ili izmjena u načinu rada bez odlaganja dostaviti izvještaj o istom Stručno-operativnom timu formiranom za potrebe Republičkog štaba za vanredne situacije.

14) Stupanjem na snagu ove Naredbe, prestaje da važi Naredba o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata na teritoriji Opštine Derventa, broj: 02-140-33/20 od 22. septembra 2020. godine.

15) Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u ”Službenom glasniku opštine Derventa”.

Broj: 02-140-34/20
Datum: 13. oktobar 2020. godine

Načelnik opštine Milorad Simić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here