Vijesti Kultura i obrazovanje Veliki skup pjesnika na rijeci Ukrini

Veliki skup pjesnika na rijeci Ukrini

2

U Donjim Ceranima pored rijeke Ukrine u organizaciji Srpskog književnog kluba ”Vihor” Derventa, održani su deveti Ilindanski pjesnički susreti ”Prljača 2010”. Na ovom impozantnom saboru, učestvovalo je više od 40 pjesnika, kao i mnogobrojnih ljubitelja lijepe pisane riječi. Ovogodišnji susreti su posvećeni zaštiti vodenog cvijeta na rijeci Ukrini, pa se cjelokupna manifestacija odvijala u tom pravcu. Mjesto održvanja je pored rijeke Ukrine na mjestu zvanom Prljača u Donjim Ceranima kod Dervente.

Veliki skup pjesnika na rijeci Ukrini

Na ovim pjesničkim susretima koji se održavaju od 1996. godine, a zvanično od 2002. godine, učestvuju pjesnici iz više država, pa zato ima međunarodni karakter. Za susrete se raspisuje konkurs na temu o ljepotama rijeka i zaštiti voda. Pristigle radove ocjenjuje žiri, koji je za ovu godinu imao prilično težak zadatak, da od 43 stvaraoca, koji su učestvovali na konkursu odabere najbolje tri pjesme. Svoje stvaralačke radove i pjesme su poslali pjesnici iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Njemačke.

Na dan održavanja susreta 7.8.2010. dodijeljene su povelje i nagrade najbolijim. Tako je za najbolju šaljivu pjesmu nagradu dobila Dragojla Popović iz Boškova kod Laktaša. Povelja ”Vodeni cvijet” je pripala Slavki Pokrajcu iz Dervente. Dvije ravnopravne treće nagrade su dodijeljene Stojanu Jankoviću iz Trebinja i Branku Pivaševiću iz Srpca.

Nagrada za najbolju pjesmu posvećenu vodama ”Prljača 2010” sa poveljom je za ovu godinu dodijeljena derventskom književniku Miloradu Miši Đurđeviću.

Nagradu je svečano na susretima uručio načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je tom prilikom naglasio značaj održavanja pjesničkih susreta u Derventi, jer pjesnici na svoj način znaju da kroz pjesmu šire ljubav i prijateljtvo među ljudima.
Na ovogodišnjim Ilindanskim pjesničkim susretima učestvovali su pjesnici koji su došli iz Srbije, Njemačke, Švajcarske , Makedonije i Republike Srpske: Ranko Preradović, Stevka Kozić Preradović, Slobodan Vajić, Živko Vujić, Anđela Volaš, Marijan Beneš, Slobodan Bajić, Majo Danilović, Milan Kuzmić, Vasilije Šainović, Jovan Mihajlov, Dragojla Popović, Ljubica Vukov Davčik, Miki Đurđević, Ivona Panzalović, Tanja Vučić Panzalaović, Marko Ružičić, Savan Panzalović, Vanja Varadinka, Branimir Mitrović, Jovana Railić, Vojin Trivičević, Zoran Grumić, Biljana Stanić, Branko Pivašević, Milenko Matić, Čedo Predragović, Dragica Grbić, Gorica Đurđević, Željko Đukić, Vanja Kojić, Milorad Mišo Đurđević, Vlado Vujčić, Đuro Čavić, Slavko Pokrajac, Dušan Vuković, Dejan Babić.

Tako je proteklo još jedno divno druženje pjesnika, a bujica riječi i stihova izlivenih iz srca i duša otplovila je rijekom Ukrinom u svijet, kao poruka o potrebi očuvanja ukrinskog vodenog cvijeta.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here