Reportaže Vlašićanin i Dervenćanin spojili stada i zajednički brinu o 400 ovaca –...

Vlašićanin i Dervenćanin spojili stada i zajednički brinu o 400 ovaca – VIDEO

2

Kada u planinskom selu Dunići, između Čemernice i Vlašića, dani donesu hladne vjetrove i prve pahulje, znak je to da se Suad Dunić pozdravi sa ognjištem i na svog magarca stavi nešto odjeće i hrane. Kada u Dunića snijeg bude, narodski rečeno za čizmu, već je otišao putem trave u toplije krajeve. Tamo gdje su zime dosta blaže.

Dunić je iz istoimenog sela, koje se nalazi na pola puta između Kneževa i Kotor Varoša, i još u oktobru, prije nego li će te krajeve zatrpati duboki snijeg, sa svojim stadom, mulama i vjernim psima krenuo je na dug put, ka ravnoj Posavini, gdje ostaje sve do prvih proljetnih dana. Silazak u niže krajeve postala je gotovo obaveza, jer drugačije ne bi mogao da prehrani svoje ovce. Ovdje uspije da prezimi, obezbijedi dovoljno hrane i na taj način očuva stado.

Zatekli smo ih na magistralnom putu prema Derventi, u mjestu Agići, a prije toga obišli su i nekoliko prnjavorskih sela. Još mjesec, malo jače, pa će, priča nam, krenuti natrag u svoje krajeve nakon pet mjeseci.

Sad za sad je sve dobro prošlo, zima je blaga. Dosta jagnjadi se „uhvatilo“. Još mjesec dana sam ovdje, pa ćemo se razići i treba mi mjesec do kuće, priča Suad.

Sa osam godina i sa samo jednom ovcom, krenuo je Suad u ovaj svijet. Ali nije se pokajao. Ni najmanje. Porodica bila mnogobrojna, išlo se na opciju raditi bilo šta.

Njegovu čobansku ekipu danas čini i Ljubiša Nikolić iz okolnog sela Agići u Derventi. Spojili su jesenas dva stada, pa sada tako, na ovom prostoru ima oko 400 ovaca. Priče između njih nikada ne ponestane.

Popijemo pivo ili rakiju, dugo se poznajemo i jesenas smo dogovorili da spojimo stada i funkcionišemo kako treba, nema zamjerki, priča Suad.

A kada trava krene i prve ptice zapjevaju, znak je to da se krene lagano. Valja mjesec dana tabanati, do zavičaja, do Dunića. Mjesto je to, kako nam Suad pripovijeda, prelijepog krajolika, idealan za bavljenje stočarstvom, posebno ovčarstvom. I mjesto do koga se ne može doći slučajno.

Put je ono što nemaju i što je prioritet. Posebno je teško zimi kada snijeg parališe selo, a kaže nam da nekada znaju biti i po 15 dana bez struje. Ali za neke stvari i ne zna, jer mjesece provodi ovako, čuvajući svoje stado. Od kada je krenuo iz svog sela, stado postalo dosta brojnije.

Suad Dunić

Narod je u ovom kraju vrlo gostoljubiv i shvataju koliko je težak život pod otvorenim nebom. A kako i ne bi, jer šta sve dočeka ove ljude na putu od ognjišta do konačnog pristaništa i kako oni i njihova stada izdrže šest mjeseci na otvorenom, i jesen i zimu…

Najviše smo se zadržavali oko Palačkovaca, ovim terenima pohodimoveć 10-15 godina. Pazimo na djetelinu i pšenicu, pulini nas dobro slušaju i nemamo problema sa mještanima. – Čim dođe jesen, ja krenem polako pješke do druga Ljubiše, treba nam mjesec, a dok ne dođem putujem sam sa kujom koja mi pomaže. Tako smo se i Ljubiša i ja povezali. Tu sam još dva dana, gledamo stalno da se pomjeramo. Zadovoljni smo zimom i koliko smo jagnjadi uhvatili, priča Suad.

I lijepo je bilo tih prvih, februarskih dana. Gotovo proljećni dani. Iako su iza njih došli i oni kišovitiji, ali to je njihov život – kiša, led, snijeg, uvijek otvoreno nebo.

Sasvim slučajno došlo je do poznanstva Ljubiše i Suada, pa danas tako zajedno provode dane sa svojim stadom. Jednoglasno kažu da su navikli na gotovo sve izazove. Suad je Ljubiši zahvalan na novom krevetu, a nije to jedina inovacija koju su ovi ljudi uveli.

Prije par godina od kolega sa Manjače i Vlašića sam kupovao jagnjadi i tako je došlo do saradnje i dogovora da sastavimo stado i čuvamo ih ovdje. Imamo oko 400 ovaca, a ove godine mi je prva godina, pa mi je bilo bitno da imam nekog iskusnog. Na ovim krajevima nije teško biti stočar, nema puno usjeva kojima bi mogli napraviti štetu. Ako naleti neki hladni talas, moje štale su spremne za smještaj ovaca, priča Ljubiša.

Ljubiša Nikolić

Veliku zahvalnost duguju mještanima, a svakog dana nam dolaze djeca da se fotografišu i da nas posjete, kažu uglas.

I dok smo razgovarali, sunce je već polako zalazilo. Vjetrovito je, dolaze uskoro i hladniji dani. Vrijeme je da se naloži vatra i da se polako spremaju na počinak. Valja i ovu noć dežurati.

TV K3/Derventa Cafe

2 KOMENTARI

  1. Nek ode Ljubiša kod njih pa dal će glavu izvući a od ovaca ni traga.Oni pričaju da je sada pogodno vrijeme da završe sa Srbima.Počinje rat sa Rusima i Srbima.Pratite li vi TV Hayat.Ovaj se vajdi kod budala.Znam da su Vlašićani Srbi dolazili i prodavali stada i kupovali imanja u Derventi jer nisu imali budućnost kod reklamiranih.Zovu ih Vrhovci.

  2. Nerazumno!Zasto stvari gledati uvjek negativno?Pozitivnim ljudima se desavaju pozitivne stvari u zivotu kao i obrnuto.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here