Vijesti Hronika Voze i dvostruko brže od ograničenja: Veći broj kontrola uticao na smanjene...

Voze i dvostruko brže od ograničenja: Veći broj kontrola uticao na smanjene broj nezgoda

0

Policijska uprava Doboj je proteklog vikenda provela regionalnu akciju pojačane kontrole vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije je kontrolisano ukupno 314 učesnika u saobraćaju.

Kod 42 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, dok je 11 lica sakcionisano zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga ili drugih psihoaktivnih lijekova. Tokom navedene akcije sedam lica je lišeno slobode zbog alkoholisanosti, a za ostale učinjene prekršaje iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH izdata su 93 prekršajna naloga, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Inače, službenici Policijske uprave Doboj u prethodna tri mjeseca su proveli niz pojačanih preventivnih i represivnih mjera i radnji što je rezultovalo značajnim poboljšanjem stanja bezbjednosti u oblasti saobraćaja, navodi se u saopštenju PU Doboj.

Tokom prva tri mjeseca kontrolisano je 7.416 vozača, što predstavlja povećanje za 50,2% u odnosu na isti period prethodne godine. U navedenom periodu nije bilo evidentiranih nezgoda sa smrtnom stradalim licima. Broj nezgoda sa teško povrijeđenim licima je smanjen za 23,5%, dok je broj nezgoda sa lakše povrijeđenim licima smanjen za 1,8%. Broj nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola smanjen je za 8,9%. a nije bilo zabilježenih nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom opojnih droga, saopšteno je.

Izdano je ukupno 10.869 prekršajnih naloga, skoro dvostruko više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. Iz saobraćaja je iskučeno 750 vozača, što predstavlja povećanje za 25,6%, od toga 564 zbog alkohola (povećanje za 29%) i 91 zbog droga (povećanje za 167,6%).

Zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom sankcinisano je 37 vozača, odnosno za 76,2% više u odnosu na isti period prethodne godine. Od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja oduzeto je 15 vozila.

Za prva tri mjeseca 2021. godine, evidentirano je 5.379 prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sa vozilom. Najveće prekoračenje od 161 km/h evidentirano je u mjestu Botajica, područje opštine Modriča, gdje je ograničenje 80 km/h. Od ukupnog broja prekoračenja brzine 3.705 je evidentirano sa uređajima za automatsko prepoznavanje prekoračenja brzine (TruCam I i II), a 1.674 sa uređajima za utvrđivanje prekoračenja brzine u pokretu, tzv. presretač (Ekin In Car Patrol i Gatso). U navedenom periodu evidentirano je 1.118 vozača koja upravljaju neregistrovanim vozilima, saopšteno je iz PU Doboj.

Policijska uprava Doboj apeluje na vozače motornih vozila da radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima, stanju puta i vremenskim prilikama, uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here