Vijesti Hronika Zakupci gradske mrtvačnice u Derventi preminulu ženu nisu primili u mrtvačnicu

Zakupci gradske mrtvačnice u Derventi preminulu ženu nisu primili u mrtvačnicu

0

Stamenko Ilić iz Dervente kojem je prošlog mjeseca preminula supruga našao se u vrtlogu bizarnih događaja kada je zakupac gradske mrtvačnice odbio da u ovaj objekat smjesti tijelo njegove pokojne žene.

mrtvac-mrtvara

Ožalošćeni Ilić se nakon nepravde i poniženja koje mu je naneseno pismeno obratio redakciji “Glasa Srpske” iznijevši do detalja ovaj problem. Naime, Aleksa Mikerević, zakupac mrtvačnice koja je u vlasništvu Doma zdravlja Derventa, nije dozvolio da se tijelo pokojne Ljubice Ilić smjesti u mrtvačnicu, jer je pokojnica bila obučena, a tijelo se navodno ne može ohladiti u odjeći.

– Zakupac je insistirao da je pravilo da se mrtvac skine, a pogrebnik je odbio to da učini, jer je pokojna supruga već bila spremna za sahranu – kazao je Ilić. Dodao je da je otišao kod direktora Doma zdravlja da se žali, ali njega nije bilo pa mu je njegov zamjenik obećao pomoć.

– Međutim, kako mrtvačnicu nisu otvarali duže od sat, bio sam primoran da mrtvu suprugu zbog velikih vrućina vozim u Doboj – rekao je Ilić.

On je istakao da je ovo sramotno ponašanje, budući da je mrtvačnica javna ustanova na koju imaju pravo svi građani.

– Naknadno se ispostavilo da je Mikereviću istekao i ugovor, te da nije imao nikakvo pravo da se tako ponaša – rekao je Ilić i dodao da ovo nije prvi put da se zakupci ovako ponašaju prema ožalošćenima.

Od Mikerevića juče nismo uspjeli da dobijemo izjavu, jer je na putu, ali je njegova supruga Kosana Mikerević pojasnila da pokojnu ženu nisu primili, jer pogrebnik Dušan Kršić nije ispoštovao pravila.

– Na ulazu ima uputstvo da se tijelo ne može unijeti obučeno, a Kršić nam već nekoliko puta dovozi obučene mrtvace. Iako smo ga upozoravali da tako ne može, jer snosimo odgovornost ako se tijelo ne ohladi, on tjera po svom – priča ona.

Mikerevićeva dodaje da je problem kulminirao prije mjesec, kada ih je Kršić opet pozvao i insistirao na tome da odjevenu pokojnicu smjeste u mrtvačnicu, a oni su to odbili.

– Muž je bio na štakama, pa je sin otišao do mrtvačnice da ga zamoli da skine pokojnika. Pogrebnik to nije htio da učini, pa nas je sin pozvao da vidi šta da radi. Tada je Kršić “poludio” i nasrnuo na njega da mu otme ključ. Zgulio mu je kožu s prsta, a ključ slomio – priča Mikerevićeva.

Ona je naglasila da sa ovim pogrebnikom imaju problema od preuzimanja mrtvačnice, te da im je u nekoliko navrata slao inspekciju jer mu predstavljaju konkurenciju.

Međutim, Ilić je ispričao da na vratima mrtvačnice godinama stoje samo dva broja telefona bez podataka o vlasniku i nazivu firme, a kamo li pravila o kojima pričaju.

U kratkom razgovoru Dušan Kršić je rekao da je Mikerević kriminalac, te da ono što priča njegova supruga nije istina.

– Mikerević je uvezan sa opštinskim vlastima i oni ga štite, što pokazuje činjenica da u lokalnim novinama nisu htjeli objaviti priču o ovom problemu. To je priča velikih razmjera – rekao je Kršić.

Direktor Doma zdravlja Mirko Šaran priča da je bio na godišnjem odmoru kada se cijela priča odvijala, te da je odmah po povratku raskinuo ugovor o zakupu sa Mikerevićem.

– Mikereviću smo izdali mrtvačnicu u zakup prije nekoliko godina i uslov je bio da pruža usluge svima, a budući da to sada nije ispoštovao, raskinuli smo ugovor i raspisali licitaciju za novog zakupca – rekao je Šaran.

Dodao je da je problem izbio zbog ličnih sukoba zakupca i pogrebnika, te da je suprug pokojnice samo kolateralna šteta dvojice konkurenata. Prvi čovjek Dervente Milorad Simić kaže da nije upoznat sa pomenutim slučajem.

– Koliko mi je poznato mrtvačnica dobro funkcioniše i šta se sada dogodilo, ne znam. Niko mi se nije obraćao kada je riječ o tom pitanju – rekao je Simić.

Druge opštine

U većini opština u RS praksa je da mrtvačnice budu u opštinskom vlasništvu. Načelnik Novog Grada Snježana Rajilić kaže da mrtvačnicom upravlja komunalno preduzeće, koje je u vlasništvu opštine 64 odsto.

– Odlukom Skupštine opštine mrtvačnica i gradsko groblje su dati na upravljanje komunalnom preduzeću koje je opštinsko preduzeće. Bilo je zahtjeva privatnika da preuzmu groblje, ali smo ih odbili – rekla je Rajilićeva.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here