Vijesti Društvo Zaposleni u Službi hitne pomoći uspješno okončali dvomjesečno usavršavanje – FOTO

Zaposleni u Službi hitne pomoći uspješno okončali dvomjesečno usavršavanje – FOTO

1

U Domu zdravlja u Derventi danas su uručeni certifikati ljekarima i tehničarima Službe hitne pomoći o završenim usavršavanjima koja se provode u sklopu cjelokupne rekonstrukcije ove službe derventske zdravstevene ustanove.

U protekla tri mjeseca oni su pohađali teorijski i praktični dio kursa certifikovanog od strane Ministarstva zdravlja i UKC Banjaluka.

Sa kolegom Sašom Dragićem sam napravio opservaciju kakvi su uslovi za pružanje hitne pomoći u derventskom Domu zdravlja, te smo dali sugestije za unapređenje infrastrukture ove službe. Takođe smo uvidjeli nivoe znanja kadrova, te im održali seriju predavanja u Derventi, a zatim ih pozvali da budu učesnici edukativnih modula u našoj Klinici u Banjaluci, pojasnio je prof. dr Peđa Kovačević, nacionalni koordinator za intenzivnu medicinu u Republici Srpskoj i načelnik Klinike za intenzivnu medicine na UKC Republike Srpske.

Ovaj projekat je jedna karika u lancu podizanja nivoa znanja i vještina ljudi koji zbrinjavaju najteže bolesnike u službama hitne pomoći, njihovog transporta i zbrinjavanja u drugim ustanovama intenzivnog liječenja, što je jako bitna karika u zbrinjavanju kritično oboljenih, naglasio je prof. dr Kovačević.

Željeli smo da unaprijedimo vještine i znanja ljekara i tehničara Doma zdravlja Derventa za prepoznavanje najtežih bolesnika, njihov adekvatan transport i tretman tokom transporta ka bolnici u Doboju. Upravo veza Derventa – Doboj može biti krucijalna i ključna za adekvatno zbrinjavanje pacijenata, koji se, ukoliko se ne mogu zbrinuti u Doboju, preuzimaju u našoj Klinici UKC-a, naveo je prof. dr Kovačević.

On je pohvalio DZ Derventa na napravljenim iskoracima, kao i Službu intenzivne medicine za nehirurške grane bolnice u Doboju, inače jedine tog oblika u opštim bolnicama, koja služi za prijem svih nehirurških pacijenata iz regije.

Otvaranje nove bolnice biće veliki iskorak u ovoj oblasti i mi smo htjeli da i prije toga uđemo u novi sistem saradnje i zbrinjavanja pacijenata, poručio je doktor Mirko Šaran.

Naši medicinski radnici su savladali jednu novu stepenicu tokom protekla dva mjeseca kako bi pacijentima omogućiili savremen način zbrinjavanja i transporta. Prostorne kapacitete smo doveli na jedan nivo kakav nam je potreban za obavljanje naših potreba, a očekuju nas dalji radovi, poput onih na stolariji, te nabavka defibrilatora i druge opreme, poručio je dr Šaran, dodajući da će citav posao biti završen za dva mjeseca.

On se zahvalio kolegama Kovačeviću i Dragiću, kao i direktoru bolnice Sveti Apostol Luka u Doboju Mladenu Gajiću, naglasivši odličnu saradnju između dvije zdravstvene ustanove.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here