Vijesti Kultura i obrazovanje Projekat zaštite kulturnog naslijeđa naše opštine ulazi u novu fazu

Projekat zaštite kulturnog naslijeđa naše opštine ulazi u novu fazu

0

U srijedu je održan je sastanak direktora Narodne biblioteke “Branko Radičević” Mirjane Plisnić sa direktorom Muzeja Republike Srpske Miladinom Savićem, etnomuzikologom Sanjom Pupac i etnologom Danijelom Đukanović.

Projekat Narodne biblioteke o zaštiti kulturnog naslijeđa opštine Derventa tako je ušao u novu fazu.

Dogovorili smo pokretanje terenskog rada i istraživanja etnomuzikoloških obilježja šargije, ali i pjesme vezane za šargiju, i to tako što ćemo proći kroz sela i detaljno zabilježiti fotografijama, snimcima i tekstom istorijat i sadašnjost ovog instrumenta. Do sada se nije puno radilo terenskih istraživanja koja su i najvažniaj, pojasnila je Plisnićeva.

Derventski vašar će biti upisan na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske i samim tim će imati poseban oblik zaštićenosti. Kao takav će biti prijedlog za listu UNESKO-a.

Kada je u pitanju Derventski vašar moji stučni sagovornici pojasnili su da svaki prijedlog moramo dobro potkrijepiti dokazima o njegovom značaju, kako nekada, tako i danas. Predstavila sam im prikupljene podatke o vašaru, koji prema njima ispunjava i više od potrebnih uslova. Papirologiju privodimo kraju, a prva benefit kada se sve to provede do kraja jeste da će Derventski vašar imati bolji status kada su u pitanju kulturni projekti, naglašava Plisnićka.

Budući grad Derventa zaslužuje bolji status na svim nivoima a jedan od načina je da promovišemo i zaštitimi bogato kulturno naslijeđe ovog kraja.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here