Vijesti Magazin Završeno 170. izdanje Derventskog vašara, prvo od kada je na listi nematerijalnog...

Završeno 170. izdanje Derventskog vašara, prvo od kada je na listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa – FOTO

0

Jubilarno 170. izdanje Derventskog vašara kod većine Dervenćana ostaće upamćeno po lošim vremenskim prilikama koje je uveliko uticalo na posjetu.

Kako su najudarniji dani prethodnog vikenda bili kišoviti i praćeni prilično niskim temperaturama za ovo doba godine, posjetioci su u vašarskom šarenilu uglavnom uživali u ponedjeljak, zvanično posljednjeg dana ovogodišnjeg Vašara.

Ipak, ono što će ostati zabilježeno u hronikama jeste činjenica da je ovogodišnje izdanje Vašara prvo od kada se nalazi na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srpske što će mu pružiti i poseban oblik zaštićenosti, te afirmisati kandidaturu pred UNSCO-om.

Derventski vašar je privredno-zabavna i jedna od najstarih manifestacija u Bosni i Hercegovini, te jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji. Održava se svake godine na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu – 28. avgusta.

Istorijat vašara počinje davne 1851. godine, kada je pravoslavno stanovništvo od tadašnje turske vlasti izdejstvovalo odobrenje za izgradnju stare crkve “Uspenja Presvete Bogorodice” u Srpskoj varoši.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here